”Det finns ingen omedelbar risk för krig”

NYHETER

Försvarshögskolans expert Bo Huldt om Nordkoreas kärnvapenprov

Nordkoreas kärnvapenprov innebär ingen omedelbar risk för krig menar Bo Huldt, professor vid försvarshögskolan.

– De allvarliga konsekvenserna kommer först på sikt, säger han till aftonbladet.se.

Nordkoreas kärnvapenprov var väntat, men tidpunkten överraskade Bo Huldt, professor och chef vid försvarshögskolans strategiska institution.

– Jag kan inte säga att jag blev förvånad, man väntar sig inget gott från en stat som Nordkorea. Men jag hade inte trott att det skulle ske redan, säger han.

Vad innebär Nordkoreas agerande?

– Omedelbart innebär det ingen förhöjd krigsrisk. Jag tror inte att något land kommer att anfalla Nordkorea, men alla kommer att göra allt för att strypa landet så långt det går på andra sätt.

Hur påverkas världsfreden på sikt?

– Just nu påverkas den mest symboliskt. Nodkorea är en pariatstat, och ekonomiskt mycket liten. Men den politiska bestörtningen kommer att bli stor, och på sikt kan maktbalansen i världen rubbas.

– Än så länge talar vi om ett kärnvapenprov nere i backen, men det handlar trots allt om att Nordkorea utvecklar kärnvapen, och även Iran skramlar för att rusta upp. Det kan skapa en kedjereaktion bland fler länder i fjärran östern och mellan östern. Det kan i sin tur leda till att USA inte kommer att rycka ut och gå in i olika konflikter. Hur ska de våga hjälpa länder om deras motståndare har kärnvapen?

Karin Henriksson