Jelenas mördare dömd till elva år

Dömd för mord på Jelena och våldtäkt på annan kvinna.

Här arbetade Jelena Villan i Långedrag där barnflickan hittades mördad.
Här arbetade Jelena Villan i Långedrag där barnflickan hittades mördad.

Den 25-åriga man som stått åtalad för mordet på barnflickan Jelena Ivanisevic, 20, i april i år dömdes i dag till elva års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas ur landet och förbjuds att återvända till Sverige.

Jelena Ivanisevic kände den misstänkte möradren från universitet.
Jelena Ivanisevic kände den misstänkte möradren från universitet.

Den kroatiska barnflickan Jelena Ivanisevic, 20, hittades död inne på en toalett i huset i Långedrag med händerna fastspända med handbojor på ryggen. Hon hade kvävts till döds. Under rättegången krävde åklagare Per Lind livstid för den 25-åriga man som misstänkts för mordet. Per Lind menade att ”mordet genomfördes med mycket stor brutalitet”.

Tingsrätten valde dock att inte döma till livstids fängelse med motiveringen att även om offret känt smärta och dödsångest "kan gärningen inte vid en samlad bedömning anses innefatta en sådan särskild grymhet eller andra sådana kvalificerade moment att den förskyller livstids fängelse", rapporterar TT.

Inte psykisk sjuk

Mannens försvarare försökte få mannen dömd till rättspsykiatrisk vård, men 25-åringen har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning som visade att mannen var frisk.

Vid tidpunkten för mordet arbetade Jelena Ivanisevic som barnflicka hos toppdirektören Thomas Dahl, vd för fastighetsbolaget Wallenstam Företag AB, sedan september föregående år. Vid tillfälle för mordet var familjen på semester på Mauritius.

- Hon var ett föredöme för barnen. Positiv och öppen, sa Therese Dahl under rättegången.

Utvisas ur Sverige

Våldtäkten mannen dömdes för skedde på en krogtoalett i centrala Göteborg i början av 2006. 25-åringen friades för försök till våldtäkt alternativt grov misshandel av två 14-åriga flickor. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas i landet och förbjuds att återvända till Sverige.

Oskar Kollberg

Publisert: