Kändisar lagar ekologiskt på taket

Foto: Ekologiska grönsaker tillagas av utvalda gäster på Kulturhusets tak.
NYHETER

Nu är tredje året av Live-mat igång. Kocken Rune Kalf-Hansen bjuder in kända gäster för fyra kvällar av musik, diskussion och matlagning på StockholmsTerrassen. Allt sker live framför publik.

Foto: Rune Kalf-Hansen väljer ut intressanta gäster att laga mat med.

– Upplägget är ungefär detsamma som föregående år. Förra året hade vi en hiphopare som skrev texter. I år kommer vi att ha en DJ som spelar musik som en del av programmet, snarare än att ha det som bakgrundsmusik.

Bland föregående års gäster hittas bland andra Alice Bah-Kunke och Peter Wahlbeck. I år har de fyra gästerna alla en koppling till Kulturhuset.

– Jag vill ha spännande och intressanta gäster som samtidigt har något att visa upp. Vanna spelar ju på Stadsteatern, Jesper har haft en utställning på Kulturhuset, Göran har skrivit en bok om mat i Astrid Lindgrens värld och Hannu är en del av trädgårdssatsningen vi har i huset.

– Jag vill visa upp en annan sida av gästen än den man är van att se, och jag vill också försöka hitta kopplingar mellan gästens yrke och mitt eget.

Får ni någon respons från publiken?

– Ja det tycker jag. Senast i går fick jag ett mail av en person som var gäst för två år sedan. Man vill ju göra en tacksam show. Och de gäster som jag finner intressanta kanske inte är intressanta för alla. Man tänker ”kommer folk att vilja lyssna på den och den?”, men det blir posititivt utan att vara publikfriande.

Som kock är det ibland skönt att ta en paus från matlagningen och bara njuta av en väl tillagad middag. Rune Kalf-Hansen vet var man äter en bra måltid i Stockholm.

– Jag tycker om personliga idéer. Backfickan på Café Opera är ett bra exempel. De har jättegod mat. Det är vänligt och enkelt med hög service utan att vara snofsigt. Jag har nyligen varit på på Melkers restaurang på Kungsholmen. Jag gillade att det kändes lite som en food court. Barnen kunde välja själva vad de ville ha för typ av mat. Det viktiga är känslan, och personligheten.

Årets Live-mat-gäster

Rune Kalf-Hansens favoriter i stan