Tullen sprängde heroinliga i Göteborg

NYHETER

Smugglade knark till Sverige och Norge

Tullens operation Sissi blev lyckad. Hittills har 25 kilo heroin beslagtagits och åtta smugglare gripits. I dag dömdes en av dem till 14 års fängelse.

Foto: Carina Ahlander på tullen vaktade heroinet under dagens presskonferens.

I mars stoppades en bil i en tullkontroll i Helsingborg. Paret i bilen var bosatta i Göteborg och visade sig vara knarkkurirer med 10 kilo heroin i bränsletanken. Fyndet blev upptakten till tullverkets operation som gått under namnet Sissi.

– Operationen har lett till stora beslag av heroin och stört den brottsliga verksamheten, säger Tony Magnusson, operativ chef på tullverket.

Heroin i bensintanken

Tillsammans med polis och tull i flera europeiska länder startades ett omfattande utrednings- och spaningsarbete. De två gripna kurirerna kunde knytas till en större liga. I juli i år gjordes det andra beslaget.

– Då greps fem personer när de transporterade in 15 kilo heroin i bensintanken, säger Frank Ranieli på tullkriminalen.

Härvan växte ytterligare och sammanlagt har åtta personer gripits. Men de två misstänkta huvudmännen är fortfarande på fri fot.

– Vi misstänker att de är i Kosovo och de är efterlysta i hela Europa, säger kammaråklagare Jim Björck.

Utöver de 25 kilo som tullen beslagtagit har ligan lyckats smuggla in minst 40 kilo heroin från Makedonien. En stor del av narkotikan ska ha sålts i Norge där priset på gatan ligger runt 2000 kronor per gram.

Dömda i heroinhärvan

Karolina Vikingsson