Friade för våldtäkt fällda i hovrätten

NYHETER

Två unga män dömda till fängelse för gruppvåldtäkt i Husby

Två unga män som åtalats för att ha våldtagit en ung kvinna i Husby norr om Stockholm och sedan frikänts dömdes på fredagen av Svea hovrätt till fleråriga fängelsestraff.

En av männen dömdes till fängelse i två år och sex månader och den andre till fängelse i två år och fyra månader. Båda fälldes för våldtäkt. För en tredje åtalad, som också frikänts av tingsrätten, fastställde hovrätten den friande domen. Männen ska dessutom betala 87000 kronor vardera i skadestånd till kvinnan.

Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten det ställt utom varje rimligt tvivel att männen våldtagit den nu 27-åriga kvinnan.

Enligt hovrätten har männen utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd och de var också väl medvetna om detta.

Kvinnan hade i maj 2006 varit på diskotek i centrala Stockholm. Hon hade druckit och mådde så dåligt att några bekanta till henne förmådde henne att åka hem. På vägen till bussen vid Slussen mötte hon tre unga män som tog med henne till en lägenhet i Husby utanför Stockholm.

I lägenheten hade männen sex med kvinnan. Männen medger att de haft sex med henne men hävdar att det var frivilligt från hennes sida.

Bevisningen mot en av männen var bristfällig och därför frikändes han även av hovrätten.

TT