Demonstration i Moskva

NYHETER

Flera hundra oppositionella samlades till minne av Politkovskaja

Några hundra ryska oppositionella samlades i Moskvas centrum på söndagen till minne av den mördade journalisten Anna Politkovskaja.

Säkerhetsstyrkor omringade demonstranterna.

I folkskaran syntes flaggor tillhöriga Folkets demokratiska union, det parti som har bildats av den ryske förre premiärministern Michail Kasianov.

– För ett år sedan dödades Politkovskaja på ett avskyvärt sätt. Hon dog medan hon försvarade mänsklig värdighet för alla medborgare. Hennes namn har blivit den högsta moraliska auktoriteten, sade Kasianov i ett tal inför de församlade.

Politkovskajas chefredaktör Dmitrij Muratov på tidningen Novaja Gazeta sade att hennes arbete lever vidare och får konsekvenser. Han tog som exempel att en rysk officer nu ställs inför rätta för brott förövade i Tjetjenien som hon avslöjade.

Hundratals säkerhetsmän omringade demonstranterna på Novopusjkinskij-torget, där bilder av Politkovskaja och filmer från tidigare oppositionsmöten visades på en jättestor skärm.

Tvåbarnsmamman Politkovskaja skrev kritiska reportage och böcker om rysk politik och krigen i Tjetjenien. Hon mordhotades flera gånger innan hon till sluts sköts ihjäl den 7 oktober 2006. Många har gripits men ingen har hittills fällts för mordet.

TT-Reuters