Låstes in för länge

NYHETER

Kriminalvården räknade ut fel datum för frigivning

Foto: Inlåst för länge En intagen på anstalten i Karlskrona fick sitta två veckor längre än frigivningsdatum. Fängelseledningen räknade helt enkelt fel.

Med våren prunkande utanför fängelsemurarna gick fången i Karlskrona otåligt och väntade på att bli frisläppt, skriver Blekinge läns Tidning.

Besvikelsen blev enorm när fängelseledningen plötsligt sköt upp frigivningen med fjorton dagar.

Internen – som hade järnkoll på rätt frigivningsdatum – klagade givetvis. Men fängelseledningen i Karlskrona liksom Kriminalvårdsstyrelsen i Jönköping räknade om och kom fram till samma resultat. Mannen fick snällt sitta de extra två veckorna.

Räknade fel

Väl utsläppt fortsatte han att driva sitt ärende och nu har det visat sig att han hade rätt. Han fick sitta inlåst för länge. ”Ett räknefel”, säger anstaltsledningen i Karlskrona.

– I alla våra fall ska det tas ett så kallat strafftidsbeslut. Det måste räkna med regeln för två tredjedelsfrigivning och också eventuell tid i häkte. Ibland kan det handla om häktestid för flera domar. Den här gången räknade vi helt enkelt fel, säger anstaltschefen Joakim Moberg till BLT.

Riskerar böter

Nu riskerar de ansvariga allt från böter för tjänstefel, en varning, eller konstaterad försummelse utan åtgärd.

Och internen ska ha ersättning.

– Den har klienten med all säkerhet redan fått. Jag kommer inte riktigt ihåg vad han satt för. Men förmodligen handlade det om något narkotikarelaterat brott. Det var första gången som vi räknade fel, i alla fall under de senaste två och halvt åren. Annars händer det i landet en tio – tolv gånger om året. Det ska ses mot bakgrund av tusentals strafftider som måste räknas ut varje år, säger Joakim Moberg.