”Jag blev ett svin”

NYHETER

I dag är Sverige lite snällare.

Aftonbladets och Sveriges största bloggare har släckt ner.

– Jag har varit en primadonna. Narcissistisk och svinaktig emellanåt, säger Alex Schulman som vill be alla han sårat om ursäkt.

Foto: – Jag har varit en primadonna. Narcissistisk och svinaktig emellanåt, säger Alex Schulman.

Alex Schulmans blogg begravdes officiellt under en presskonferens i en hotellsvit vid kändisvärldens Stureplan i Stockholm, där många genom året drabbats av Schulmans elaka inlägg.

Beslutet har vuxit fram de senaste månaderna, i takt med att innehållet känts mer och mer tveksamt och allt fler i hans omgivning reagerat på den hårda tonen.

Hjärtlös

– Jag känner att bloggen tar över ens existens, att man blir en bloggande person i stället för en person. Det mina läsare vill ha är blod, de hjärtlösa, hårda kommentarerna, de kräver av mig att jag ska vara elak och det har jag varit.

Du skyller på läsarna men elakheterna har väl varit dina egna?

– Jag är en drastisk person och älskar att provocera och balansera på absoluta gränsen för vad som är möjligt, socialt och i skrift. Så har det varit genom mina föräldrar och morföräldrar, det är egentligen ett genetiskt drag.

I vilket ögonblick kom du till insikt?

– När en kompis som jobbar med tv berättade att han velat ha med Uffe Larsson i ett program men han ville inte för han hade blivit ledsen över något jag skrivit. I de fall folk blivit sårade beklagar jag det, det har aldrig varit meningen.

Borde någon stoppat dig på vägen?

– Mina chefer har varit väldigt tuffa, vi har hållit kontakt med varandra varje vecka, men jag är imponerad över att de ändå lyckats stå för bloggen.

Kalle Jungkvist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet Nya Medier, kallade under presskonferensen Schulmans blogg för ett fascinerande experiment som speglat vår samtid.

– Det är modigt att han slutar när han är på topp och har satt avtryck hos en stor nätgeneration. Men att ha en så provokativ blogg under Aftonbladets utgivarskap är inte helt lätt.

– Detta kommer att mana till eftertanke och diskussion om nätmobbning.

Fick Alex Schulman sparken?

– Nej.

Hur långt hade du varit beredd att låta förolämpningarna pågå?

– Jag har, det ska jag inte sticka under stol med, till och från övervägt om att han skulle sluta, och det är möjligt att jag hade fattat ett sådant beslut om han inte gjort det själv.

Om inte Alex hade släckt ner bloggen nu, hade du gjort det?

– Det är omöjligt att säga men det låg ganska nära. Eller: det hade inte varit långt borta.

Hemligt koncept

Enligt Kalle Jungkvist kommer Alex Schulman att arbeta kvar på Aftonbladet, med ett än så länge hemligt koncept. Exbloggaren själv passade efter presskonferensen på att ta en bild av ”mediadrevet”.

Var presskonferensen en del av ditt experiment att testa gränser?

– Jag hoppades att bloggen skulle avslutas med en smäll och det gjorde den också. Det var kul att hela Mediastockholm kom och nickade och ställde följdfrågor.

Hur många tror du gick på versionen att du slutar blogga av fri vilja?

– Alla, hoppas jag. Nej, men om jag hade fått sparken hade jag väl sagt att jag skulle sluta med allt.

Någon hälsning till alla elaka bloggläsare?

– Jag kommer tillbaka, i annan skepnad, fortare än folk tror.