Två anlagda bränder – på två timmar

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: ”vi rubricerar det som mordbränder”

Två bränder med liknande förlopp inträffade i södra Stockholm- och Södertäljetrakten under natten till onsdag. Vid tvåtiden brann en pizzeria i Rönninge sedan någon tänt på lokalen och bara timmar senare eldhärjades en möbelaffär i Södertälje. Även denna brand var anlagd och rubriceras av polisen som mordbrand.

Ett vittne såg när någon bröt sig in i en pizzeria i Rönninge centrum söder om Stockholm. Strax därpå började det brinna i restaurangen.

Larmet om eldsvådan gick strax efter klockan två natten till onsdagen. Räddningstjänsten hann dit så snabbt att den hann släcka innan pizzerian övertänts. Brand- och rökskadorna blev ändå omfattande.

Eventuella tidigare hot mot pizzerian eller ägaren är inte kända av Södertäljepolisen som utreder branden. Polisen fick dock inte tag på ägaren under natten för att fråga ut honom.

Misstanken är att någon hällt ut brandfarlig vätska i lokalen som spärrats av för närmare undersökning av polistekniker. Polisen har även gjort vissa fynd vid brottsplatsen.

Liknande brand

Några timmar senare brann en möbelaffärer i stadsdelen Geneta i Södertälje. Där ska någon ha krossat ett skyltfönster och sedan tänt på byggnaden som också hyser en restauarang.

– Ägaren var först på plats och gjorde ett bra jobb med att försöka släcka elden och sedan tog vi över. Men det hann ändå bli ordentliga skador, säger Stefan Björkqvist, stabsbefäl på Söderort räddningstjänst.

Avståndet mellan de platserna är inte mer än en dryg mil.

– Vi tror att den är anlagd och rubricerar det som mordbrand. Men vi ser inget samband mellan bränderna än så länge, säger Joakim Caryll, vakthavande befäl vid Södertäljepolisen.

TT , Daniel Lagerqvist

Publicerad: