Amerikansk atomubåt krockade med fartyg

NYHETER

En atomubåt från USA har kolliderat med ett japanskt tankfartyg på Arabiska havet, strax söder om Hormuzsundet.

Ingen människa ska ha skadats allvarligt och skadorna på fartygen blev inte stora.

Båda fartygen kunde ta sig från olycksplatsen på egen hand. Såväl USA:s flotta som Japans utrikesdepartement bekräftade på tisdagen kollisionen mellan tankern Mogamikawa och ubåten USS Newport.

Newports stäv träffade aktern på Mogamikawa, uppgav UD i Tokyo. Ubåten ska inte ha läckt radioaktivitet efter kraschen, uppger nyhetsbyrån Kyodo, som citerar en japansk regeringskälla.

Japanska försvarsdepartementet meddelade att händelsen ska utredas, skriver AFP och Reuters. Departementet ska dock ha varit i kontakt med myndigheter i USA och begärt att de utreder också. En talesman för USA:s femte flotta i Bahrain säger att en sådan utredning inleds inom kort.

Nyhetsbyrån Jiji i Tokyo hänvisar till regeringskällor som sagt att de materiella skadorna inte blivit stora. Det japanska fartyget med 24 sjömän ombord har gått i hamn i Förenade Arabemiraten. Det skulle gå från Persiska viken till Singapore.

Ubåten har 127 man i sin besättning.

En amerikansk ubåt rammade en japansk fiskebåt i februari för sex år sedan och dödade nio människor. Det dröjde en lång tid innan ubåtskaptenen bad om ursäkt vilket utlöste protester från dödsoffrens familjer.

TT