”Tvätta inte människor i tvättmaskinen”

NYHETER

Nu är tävlingen om 2006 års knäppaste varningsskyltar avgjord

”Tvätta inte någon person i tvättmaskinen” Den varningen får de som vill rengöra kläderna på ett tvätteri i Detroit.

Att man inte ska torka sin mobiltelefon i mikrovågsugnen, eller läsa telefonkatalogen medan man kör bil är andra bidrag i tävlingen om knäppaste varningsskylten.

De flesta har sett eller åtminstone hört talas om de övertydliga varningar och instruktioner som följer med många produkter, främst i USA. Ofta är det för att gardera sig mot stämningar som företagen vill försäkra sig om att de upplyst konsumeterna om att det är viktigt att man inte använder toaborsten oralt, eller att ett fiskedrag med tre hullingförsedda krokar är ”skadligt om det sväljs”.

Varje år ordnar anti-stämningsgruppen Michigan Lawsuite Abuse Watch tävlingen Wacky Warning Label Contest, där årets knäppaste varningar koras.

"Någon dog i tvättmaskinen"

Fem finalister utsågs, och vinnaren röstades fram under en tv-show.

2006 års knäppaste varningsskyld blev ”DO NOT put any person in this washer”, ”Stoppa inte in någon person i den här tvättmaskinen.”

Det vinnande bidraget sitter ovanför tvättautomaterna i ett tvätteri i Detroit, och ägaren, Bob Wilkinson, vinner 500 dollar.

Han säger till AP att han själv undrat över varningen som följde med tvättmaskinerna, och att han fått svaret att varningen kom till efter att företaget stämts efter att någon dött i deras tvättmaskin.

Andra pris i tävlingen gick till en varning på en motorbåt: ”Använd aldrig en tändsticka eller någon annan eldslåga för att kontrollera bränslenivån”

"Används inte som skydd mot tornado"

Tredje pris delades lika mellan lotten med texten ”Stryk inte med strykjärn” och en mobiltelefon med uppmaningen: ”Försök inte att torka din telefon i en mikrovågsugn".

En fjärdeplacering förärades telefonboken med den här texten på framsidan: ”Använd inte den här katalogen medan du kör ett fordon”

Bland tidigare års vinnare och finalister finns filten som ”inte ska användas som skydd mot en tornado” och sittvagnen där användaren instrueras att ”ta bort barnet innan ihopvikning”.

Ett strykjärn kommer med det använbara tipset att inte stryka kläderna medan någon har dem på sig.

Karin Thurfjell