Ax:son Johnson kan bli ny fp-bas

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Hon har ett gott hjärta och månar om utsatta”

Hon har rankats som en av världens 100 mäktigaste kvinnor.

Antonia Ax:son Johnson är en av Sveriges mest kända affärskvinnor.

Nu är hon nominerad som folkpartiledare.

Antonia Ax:son Johnson har nominerats till ledare för folkpartiet.
Foto: Jörgen Hildebrandt
Antonia Ax:son Johnson har nominerats till ledare för folkpartiet.

– Jag är inne på mitt nionde år som kommunalpolitiker i Upplands Väsby. Jag kom med av misstag, stod längst ned på listan. Sedan har jag upptäckt hur fantastiskt roligt det är. Men jag satsar på Väsby, säger Antonia Ax:son Johnson till aftonbladet.se.

Mia Franzén, före detta riksdagsledamot för folkpartiet har nominerat företagsledaren Antonia Ax:son Johnson, 63, till posten som folkpartiledare.

– För det första är hon lyhörd och en god företagsledare. Hon är visserligen överklass men har ett varmt hjärta och är en god socialliberal som månar om de svaga och utsatta, säger Mia Franzén.

Tycker du att det är dags med en kvinnlig ledare för folkpartiet?

– Ja, det skulle vara väldigt roligt med en kvinnlig ledare. Dessutom är det viktigt att vi får fram olika kandidater att diskutera och fundera kring. Antonia är en ny och fräsch person i den offentliga rikspolitiken.

Jobbat lokalt

Antonia Ax:son Johnson är i dag aktiv i folkpartiet på lokal nivå i Upplands Väsby. Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige samt plan- och miljöutskottet. Under 1990-talet satt hon i folkpartiets styrelse.

– Men hon har inte arbetat centralt de senaste åren utan har istället varit aktiv lokalt och har gräsrotskänning. Folkpartiet behöver läka lite sår, för det har varit en jobbig period. Antonia är en enande socialliberal person som kan förena partiet, säger Mia Franzén.

Stå fri som politiker

Men chansen att Antonia skulle vara intresserad av posten som partiledare är inte så stor.

– Jag är företagsledare och det tar huvudsaken av min tid, säger hon till aftonbladet.se.

Men skulle du vara intresserad av att exempelvis blir riksdagsledamot?

– Jag tror det är väldigt svårt att kombinera mitt jobb som företagare med att stå så fri som man behöver göra som riksdagskvinna. Man behöver vara väldigt fri om man ska ägna sig åt politik.

Enligt henne själv går affärerna mycket bra nu.

– Det är goda tider för företagen i Sverige. Vi arbetar ju framför allt med handel och även om vi har många kunder så är de också mer krävande i dag. Vi måste hela tiden bli bättre och arbeta med att hitta nya idéer och våga testa dem.

Läs mer:

Publicerad: