”Sahlin står för en ny ledarstil inom partiet”

NYHETER

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren har hela tiden trott på Sahlin som ny s-ledare

Mona Sahlin kommer inte att sätta lika stor prägel på Socialdemokraterna som hennes företrädare Göran Persson.

– När hon tar över kommer en ny ledarstil att prägla Socialdemokraterna, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till aftonbladet.se.

Stig-Björn Ljunggren blev inte förvånad när det lutade mer och mer åt att Mona Sahlin skulle bli ny partiledare för socialdemokraterna.

– Redan på valnatten skrev jag i min blogg att jag trodde att det skulle bli Sahlin, säger han till aftonbladet.se.

Att det skulle bli en kvinna var nästan självklart hela tiden, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Det var ett så pass starkt krav från början. Dels var det ett arv efter Anna Lindh, och det är också en signal om att det behövs en ny typ av ledarstil nu, en mer lyhörd.

Måste ha stöd i partiet

Han tror att Mona Sahlin har goda möjligheter att lyckas bra med att ta över efter Göran Persson.

– Hur det går för partiet kommer inte att vara lika beroendet av Mona Sahlin som person som det var av Göran Persson. Hon kommer att representera en ny typ av ledarskap där hon mer är en lagledare för ett kollektivt ledande. Hur hon klarar sig kommer att vara beroende på vilket stöd hon har i partiet. Nu ska hon ju också ut till distrikten, med början i Skåne.

Medierna jagade hjärnspöken

Stig-Björn Ljunggren hjälpte i sommras spelföretaget Ladbrokes att ta fram en lista av troliga kandidater när de startade spel om Perssons efterädare. Spelföretaget satte först oddsen till 1 000 gånger pengarna för den som trodde på Sahlin, men tvingades snabbt korrigera det när spelet kom igång.

– Jag förstod direkt att 1 000 gånger pengarna var fel, men sen ändrade det sig snabbt också. Sen efter valet gav hon bara 10 gånger pengarna och sen mindre och mindre. Där kan man se att oddsen var mer rimliga än mediebilden, som ägnade sig åt att jaga hjärnspöken, säger han.

Spelade du själv på någon kandidat?

– Nej, det hade varit oetiskt. Men hade jag gjort det hade jag direkt satsat på Sahlin, under de få minuter hon gav 1 000 gånger pengarna, säger Stig-Björn Ljunggren.

Läs mer

Karin Thurfjell