Nyheter

Mirakeldrog räddar henne från knarket

NYHETER

Julia blev av med suget på en gång

narkotikafri Julia från Botkyrka har missbrukat sedan hon var elva år gammal. Nu har hon blivit av med narkotikasuget med hjälp av den afrikanska drogen Ibogain.
narkotikafri Julia från Botkyrka har missbrukat sedan hon var elva år gammal. Nu har hon blivit av med narkotikasuget med hjälp av den afrikanska drogen Ibogain.

Missbrukande Julia, 25, i Botkyrka åkte till en klinik i Prag som botar knarkare med – knark.

– Jag har inte alls samma sug efter droger längre, säger hon.

I kvällens säsongstart av TV 4:s ”Drevet” följer reportern Thabo Motsieloa 25-åriga Julia från Botkyrka. Efter 15 års missbruk reser hon till Prag för att försöka bli fri från knarket med hjälp av Ibogain, en afrikansk naturdrog som är narkotikaklassad i Sverige men laglig i Tjeckien.

Sov i 40 timmar

Det är Julias mamma som betalar för det dyra klinikbesöket. Hon hoppas att dottern äntligen ska bli av med sitt tunga drogmissbruk.

– Jag har gått på de flesta droger som går att få tag på sedan jag var 11 år, säger Julia.

Sedan ett år är hon kvitt heroin- och morfinmissbruket, men hon har dragits med ett omfattande tablettmissbruk sedan dess.

När läkaren på Pragkliniken gett sitt klartecken – att Julia var frisk nog för behandlingen – fick hon svälja kapslar med Ibogain under uppsikt av en så kallad ibogainterapeut.

50 minuter senare började drogen verka, och Julia gled in i en tung sömn med märkliga drömmar.

Först efter 40 timmar vaknade hon, trött men nöjd.

– Första blosset på en cigarett smakade rutten fimp.

Metoden att bota missbrukare med Ibogain har kritiserats av många, eftersom det ännu inte gjorts några systematiska kliniska tester av drogen, som påverkar en mängd receptorer och signalsystem i hjärnan.

”Det känns bra”

– De utsätter sig för påtagliga risker. Djurförsök på råttor har visat att drogen kan ge skador på lillhjärnan, säger Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket till Aftonbladet.

Hittills har nio dödsfall där Ibogain varit inblandat rapporterats i världen. Men Julia har ingenting emot att vara testperson.

– Så länge mina erfarenheter kan hjälpa andra känns det bra, säger hon.

I dag har Julia har dragit ner på de lugnande medlen från 10 till 5 mg, och slutat med några tabletter helt.

– Jag har inte alls samma sug efter knark längre. Jag har kommit i kontakt med mina känslor också, som om något har rensat själen.

Fotnot: Drevet sänds i kväll klockan 22.35 i TV4.

Finns i roten

Karin Moberger

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter