Internet – perfekt för bedragare

NYHETER

Det blir vanligare med brott i samband med nätdejting.

– Internet är en bra kontaktyta för bedragare, säger Anders Ahlqvist, biträdande chef för Rikskriminalens it-brottssektion.

Den som söker kärlek och vänskap via internet riskerar att hitta något helt annat.

- Groomingfenomenet innebär att någon odlar kontakter för att begå brott. Det kan bland annat handla om sex eller ekonomiska bedrägerier, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisen.

Enligt honom är brott i samband med nätdejting därmed ett växande problem.

- Internet är en bra kontaktyta för bedragare. På nätet går det att hålla ett stort antal kontakter igång samtidigt, och alltid är det någon som låter sig luras, säger han.

”Var försiktiga”

Han uppmanar nu människor att vara försiktiga med kontakter som tas över internet.

- Utan att lägga några moraliska värderingar på nätdejting, tycker jag att man ska vara restriktiv med att lämna ut sitt namn, telefonnummer, arbetsplats eller adress till människor som man bara känner via internet, säger han.

Det håller läkaren och psykiatern Ulf Åsgård med om. Enligt honom kan en vänskap som skapats över nätet skapa en falsk trygghetskänsla.

Blommor och champagne

- Det är bland annat därför som sol-och-vårare brukar mjuka upp sina offer över internet, säger han.

Men bedragare har ofta en väl utvecklad förmåga att dupera sina offer.

- De är nästan alltid otroligt charmiga. Det är blommor och champagne redan från början. Och det i sig är en varningssignal, säger han.

Andra varningssignaler?

- Att en person vill låna stora summor pengar efter kort tid är en varningsklocka i den högre skolan. Oförklarliga resor och frånvaro är en annan.

Så dejtar du säkrare – se upp för varningssignalerna

Sexövergrepp, stölder och bedrägerier

Olle Castelius