Han ville inte hittas

NYHETER

Shawn, 15, hade många tillfällen att fly från kidnapparen – men gjorde det aldrig

1 av 5 | Foto: återförenade Shawn Hornbeck skrattar tillsammans med sin mamma Pam Akers under presskonferensen i lördags. Den 15-årige pojken kidnappades av pizzabudet Michael J Devlin och hade levt hos honom i fyra år när han och ytterligare en bortrövad pojke hittades av polisen i fredags.

NEW YORK

Österrike hade Natascha.

Nu har USA fått Shawn.

15-årige Shawn Hornbeck verkar lycklig över att ha återförenats med sina föräldrar efter drygt fyra år i fångenskap.

Men av allt att döma har han stannat frivilligt hos sin kidnappre – och via anonyma internetpostningar till och med försökt få föräldrarna att avbryta sökandet efter honom.

Historien om den kidnappade pojken i Missouri har tagit dramatiska vändningar under helgen.

Det började med jublande glädje över det mirakulösa i att polisen mer eller mindre av en slump hittade Shawn Hornbeck, försvunnen sedan oktober 2002, i fredags.

De letade egentligen efter Ben Ownby, en 13-årig pojke som försvann när han tidigt i förra veckan var på väg till skolan i Beaufort, en förort utanför St Louis.

Efter tips från klasskamrater som sett en vit skåpbil sladda iväg från busshållsplatsen där Ownby försvann, lyckades man spåra honom till pizzabudet Michael J Devlins, 41, lägenhet i Kirkwood, en annan förort utanför St Louis.

Fann en pojke till

När styrkor från FBI och delstatspolisen stormade lägenheten fann man emellertid inte bara Ben Ownby. I lägenheten fanns ytterligare en pojke. När ett polisbefäl bad honom identifiera sig, svarade han kort.

– Ja, det är jag som är Shawn Hornbeck.

Några timmar senare fick Craig och Pam Akers ett telefonsamtal de aldrig kommer att glömma.

– Vi satt i bilen, på väg hem från jobbet. Polisen sa åt oss att köra in till vägrenen och stanna. När vi gjort det förklarade de att de hittat en pojke som med 95 procents säkerhet var Shawn, berättade styvpappan Craig vid en presskonferens i St Louis i lördags.

Pojken de kände som en blyg 11-åring hade visserligen förvandlats till en långhårig och gänglig tonåring med piercad underläpp, men det rådde ändå inga tvivel.

– Herregud, skrek mamma Pam, det är min pojke, det är min pojke.

Vid presskonferensen dagen efter kramades och log den nu 15-årige ynglingen med mamman och styvpappan medan de berättade om lyckan över att ha fått tillbaka sonen.

Många frågetecken

Men sedan presskonferensen avslutades i lördags kväll har den vildaste euforin börjat vändas till undran i USA. För att inte säga förvirring.

Mycket är oklart, men vad man tror sig veta är att Michael J Devlin – beskriven som en temperamentsfull enstöring – rövade bort honom under cykelturen.

Han tog sedan sitt unga offer till lägenheten i Kirkwood och där, bara några mil från Richwoods, tycks Shawn sedan ha bott under de drygt fyra år som gått sedan kidnappningen.

Han har inte tillåtits att gå i skolan, men verkar i övrigt ha fört en normal tillvaro. I alla fall tillräckligt normal för att dupera omgivningen.

– Jag trodde att Devlin hade sin son boende hos sig, berättar hyresvärden Bill Romer för New York Post.

– Inget tydde på något annat. Fönstren i grabbens sovrum var till exempel aldrig fördragna.

Grannen Rick Butler lämnar likartade uppgifter.

– Jag talade med pojken ibland och han antydde aldrig att något var fel. Jag kunde inte drömma om att han var pojken som saknades.

Hade flera vänner

Det berättas vidare att Devlin och Shawn vid flera tillfällen åkt på campingsemestrar till New Mexico tillsammans. Och att Shawn haft flera vänner i grann

skapet. En var jämnårige Tony Douglas.

– Jag brukade gå hem till Shawn nästan varje dag, berättade han för Fox News i lördags.

Kunde ha flytt

Det märkliga är att Shawn haft otaliga chanser att både fly och kontakta sin föräldrar. Han har ofta varit ensam och haft tillgång till en egen mobiltelefon. Och att han var eftersökt visste han.

Hans ansikte har synts på mjölkpaket över hela USA; vid presskonferensen i lördags berättade Craig Akers att sonen varit mycket missnöjd med den fantombild som skulle förställa hans äldre jag…

Men i?stället för att sätta sig i förbindelse med sin familj verkar det som att Shawn försökt, åtminstone indirekt, motverka föräldrarnas sökande.

Craig och Pam Akers har i flera år drivit en hemsida om sökandet efter sonen. I helgen upptäcktes att någon som kallade sig ”Shawn Devlin” för en tid sedan skrivit ett inlägg.

Personen frågade:

”Hur länge ska ni hålla på och leta efter er son?”

Stockholmssyndrom

Kan pojken ha drabbats av det så kallade Stockholmssyndromet och fattat tycke för sin kidnappare?

– Det handlar snarare om rädsla och överlevnadsinstinkter, säger psykiatrikern Alan Menvitz till New York Post.

– Han har förmodligen blivit hotad och trott att hoten skulle komma att verkställas om han inte lydde. I sådana lägen gör barn vad de kan för att överleva.

Föräldrarna tänker inte pressa honom på svar.

– Det där kommer i sinom tid. Han får välja tidpunkt när han vill svara på frågor, sa Craig Akers vid presskonferensen i lördags.

USA väntar på svaren.

Per Bjurman