Tyvärr – fel skor!

Publicerad:
Uppdaterad:
Jag heter Jelena är 19 år gammal och studerar sista året på Frans Schartaus gymnasium. På fritiden arbetar jag som bartender.
Jag heter Jelena är 19 år gammal och studerar sista året på Frans Schartaus gymnasium. På fritiden arbetar jag som bartender.

Vad är det med ordningsvakterna i Stockholm? Har ni någonsin tänkt på att på helgerna går makten plötsligt över till killarna, som står vid entrén utanför nattklubbarna?

Allt ska vara dem till lags. Du ska inte verka för full, drogpåverkad, vara fin klädd, ha dyra skor och under inga omständigheter ha några personliga problem med någon av dem. Jag kan inte låta bli att ställa frågan: ”Vem har gett dem den här makten?”

Jag känner otroligt många människor som har blivit diskriminerade. Det kan vara allt mellan himmel och jord. Ibland tar man kritisk ställning till människornas berättelse. Det kanske är mycket riktigt så, att han/hon har varit för full? Nattklubben kanske har en ”dresscode” och vill inte ha folk traskandes i gymnastikskor? Frågan är var gränsen mellan regler och diskriminering går, och vem det är som ska få avgöra det.

Det var en kväll, då jag och mina tjejkompisar var ute. Vi bestämde oss för att gå till en nattklubb, en ganska bra, men inte exklusiv. Åldersgränsen på nattklubben var tjugo år. Vid det här tillfället hade jag inte fyllt tjugo och det var ytterligare en tjej som inte hade åldern inne. När vi skulle identifiera oss vid dörren visade tre av mina kompisar sina legitimationer först. Alla tre var tjugotre år gamla.

När de kom in tog jag försiktigt fram min leg och visade till vakten. Han granskade kortet noga, tittade upp på mig och sedan på legitimationen igen. Till min förvåning lät han mig faktiskt komma in! Då tog den sista tjejen upp sin legitimation, och då hon inte heller hade åldern inne kände hon en lättnad över att jag kom in.

Hon hade däremot inte samma tur. Vakten tog en snabb titt på hennes leg och sa kort: ”Du är tyvärr för ung”

Jag var helt chockad. Hur kunde han diskriminera henne på ett sådant nedvärderande sätt. För visst visste han att hon är medveten om att jag var i samma ålder som henne. Det var inte heller svårt för henne att räkna ut varför vakten nekade henne inträde. Hon var väl inte tillräckligt bra klädd eller tillräcklig söt enligt vaktens uppfattning. Kvällen var förstörd.

Jag har inte i någon Europeisk stad sett något liknande som i Stockholm. Hur kommer det sig att i det här demokratiska landet förekommer diskriminering i dess renaste form, i form av urval.

Det är faktiskt så att en vakt som arbetar utan bricka har rätt att neka inträde av anledningen han själv hittar på. Jag har både hört och sett att otroligt många vakter har kommit undan med misshandel. Att det är fortfarande ingen som är upprörd!

Jag säger som det är. Många av er är säkert bara bra killar med farligt arbete. Men jag vet också att många därute skulle behöva gå i terapi för att bli av med sina aggressioner. Alla ska ju vara lika mycket värda, eller är det ute med det nu?

Jelena Kovalenko

Publicerad: