Klimat & miljö

Därför är din insats för miljön viktig

NYHETER

Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror"

Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning. Om alla gör något, kan vi tillsammans förändra hotbilden mot vår planet.

– Många åtgärder ger större effekt än vad folk tror, säger Thomas Sterner som är professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

Vi kan alla göra något för att stoppa klimatförändringarna, anser professor Thomas Sterner. Många tror att det inte spelar någon roll om man halverar sitt bilåkande eller byter till lågenergilampor, men enligt Thomas Sterner ger det större effekt än många förstår och det kan skapa en kedjereaktion.

– En av de viktigaste effekterna är att andra tar efter ens beteende. Man blir en förebild och bildar en norm i sin bekantskapskrets, säger han.

Bilåkning och kollektivtrafik

För varje liter bränsle som förbränns i en bil, frigörs i genomsnitt över 2,5 kilo koldioxid. De stora utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser anses vara den främsta orsaken till klimatförändringarna.

En person som reser ensam i en bil orsakar tre gånger större koldioxidutsläpp per kilometer än om han eller hon tagit tåget.

– Det har ganska stor effekt. Om man exempelvis väljer att samåka så halverar man ju utsläppet av koldioxid på en gång, säger Thomas Sterner som är professor i miljöekonomi.

Genom att dessutom välja en energisnål bil kan man både spara pengar och miljön. Det är ett av Thomas Sterners bästa tips till bilägare idag.

Väljer man att åka kollektivt, så är det ett ännu mer miljövänligt sätt att resa. Ju fler som reser tillsammans, desto mindre utsläpp av koldioxid.

Ta tåg hellre än flyg

Flyg är världens snabbast växande orsak till utsläpp av koldioxid, enligt Europeiska Kommissionen.

– Att ta tåget mellan exempelvis Stockholm och Göteborg istället för att flyga, har ganska stor betydelse. Själv föredrar jag att åka natttåg, det känns som om det tar noll tid eftersom man sover under tiden, säger Thomas Sterner som hoppas på att SJ i framtiden satsar på fler nattåg.

Enligt honom finns det store möjligheter för politikerna att med ekonomiska styrmedel hjälpa oss bli er miljövänliga.

– Energiskatt är ett bra styrmedel som ger en direkt minskning av vår energiförbrukning. Se bara på bensinskatten. Dessutom så stannar pengarna kvar inom landet. Man kan då sänka någon annan skatt. Pengarna är inte förlorade då, utan de kan användas till att an höja välfärden.

Temperatur och lågenergilampor

Att byta till lågenergilampor är en enkel åtgärd för den som vill minska sin energiförbrukning. Och det finns även pengar att spara där.

– Det är visserligen en liten del av den toala förbrukningen men det blir en stor procentuell skillnad. En lågenergilampa är fyra gånger effektivare så då sparar man 80 procent. Om alla skulle göra det vore det jättebra, säger Thomas Sterner.

Andra saker man kan göra är att exempelvis tänka på att när man byter vitvaror, tänka på att köpa energisnåla varianter. En ny kyl eller frys som har automatisk avfrostningger en besparing på cirka 210 kilo koldioxid per år, enligt Europeiska kommissionen.

– Det kan man självklart spara pengar på och man förbrukar samtidigt mindre el, säger Thomas Sterner.

Om man sänker rumstemperaturen med en grad, kan man spara upp till 300 koldioxid per hushåll och år, enligt Europiska kommissionen.

– Ja, det har ganska stor betydelse. Det finns dessutom forskning som talar för att vi i Sverige kan uppleva en positiv effekt ur hälsosynpunkt om man sänker temperaturen, säger Thomas Sterner.

Så kan du leva mer miljövänligt:

Susanna Vidlund

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet