Åsa Regnér avgår – får toppjobb inom FN

TT

Publicerad 2018-03-07

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lämnar regeringen för toppjobb inom FN. Arkivbild.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lämnar regeringen. Inom kort tar hon över som vice chef för FN:s kvinnoorgan.

Regnér tackar statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) för stödet som svensk kandidat. Och FN:s generalsekreterare António Guterres för förtroendet.

– Det är en väldigt avancerad process med många steg. Jag har lagt ner många kvällar och helger för att förbereda mig för dem, säger Åsa Regnér till TT.

Stora svenska bidrag

Sverige gav 372 miljoner kronor till UN Women enligt sammanställningar för år 2016. Det är en tiondel av dess huvudsakliga inkomster, och Sverige var den tredje största givaren till organet.

Men Regnér ser inga kopplingar mellan finansieringen och hennes nya jobb.

– Jag ser utnämningen som ett exempel på att man noterar Sveriges stora engagemang för jämställdhet och FN-arbetet.

Hon ser å ena sidan motstånd mot kvinnors och flickors rättigheter på flera håll i världen, men å andra sidan stora möjligheter att göra något åt det från sin nya position.

– Jag ser fram emot att jobba med frågor som vi diskuterar mycket i Sverige, som barnäktenskap och hedersrelaterat våld. Vi måste diskutera det med länderna där de sedvänjorna är utbredda för att få stopp på dem, säger Regnér.

Lämnar över LSS

När hon sammanfattar ungefär tre och ett halvt år som barn-, äldre- och jämställdhetsminister lyfter Åsa Regnér satsningar på jämställdhetsarbete, mot våld mot kvinnor, samt att barnkonventionen ska implementeras i svensk lag.

Samtidigt lämnar hon över en het potatis – utredningen av rätten till statlig assistansersättning – till sin efterträdare. En mycket omfattande fråga, konstaterar Regnér:

– Vi har avsiktligt lagt presentationen av utredningen efter valet för att den är så omfattande. Det kommer att krävas samarbete över partigränserna och det blir en stor uppgift för den som efterträder.

Har jobbat för UN Women

Åsa Regnér kommer också att vara assisterande generalsekreterare, en post som oftast tillfaller vicechefer för FN:s departement och program. Hon blir vice ordförande bakom den sydafrikanska undersekreteraren Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Innan hon blev minister har hon bland annat arbetat för UN Women i Bolivia, suttit som generalsekreterare för RFSU och som politisk sekreterare.

Åsa Regnér kommer att lämna regeringen när statsministern har beslutat om ett entledigande, vilket väntas inom kort. Därefter kan hon tillträda sin nya tjänst.

Utrikesminister Wallström gratulerar i ett pressmeddelande och beskriver utnämningen som ett "bevis på Åsa Regnérs personliga engagemang och kunskap i jämställdhetsfrågor".