Ryssland: Utvisar snart brittiska diplomater

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays anklagelser om rysk inblandning i nervgiftsattacken i Salisbury är "sinnessjuka", enligt utrikesdepartementet i Moskva.

Ryssland beskriver den brittiska reaktionen som ”utomordentligt farlig” och flaggar för utvisning av brittiska diplomater.

Uttalandet från Ryssland är en upptrappning av det diplomatiska bråket mellan London och Moskva, och levererades vid en presskonferens med talespersonen Maria Zacharova.

I onsdags meddelade May att det inte finns några andra förklaringar än att Ryssland ligger bakom giftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal. Skripal och hans dotter som förgiftades med det Sovjettillverkade nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury i början av mars.

Foto: Martial Trezzini/AP/TT
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.

Stöd av USA

USA delar Storbritanniens uppfattning att det är Ryssland som ligger bakom nervgiftsattacken mot Skripal, enligt ett uttalande från Vita huset. Britternas beslut att utvisa 23 ryska diplomater, vilket tillkännagavs i onsdags, får stöd av Washington.

Attacken "passar in ett mönster där Ryssland struntar i internationella regler och hotar suveräniteten och säkerheten för länder över hela världen och försöker förstöra och misskreditera västvärldens demokratiska institutioner", står det i uttalandet.

Även Frankrike ansluter sig till Storbritanniens anklagelser, enligt Elyséepalatset.

"Sedan början av veckan har Storbritannien regelbundet hållit Frankrike informerat om de bevis som samlats in av brittiska utredare och bevis för Rysslands ansvar för attacken", skriver president Emmanuel Macrons kansli i ett uttalande.

Fransk solidaritet

"Frankrike delar Storbritanniens syn att det inte finns någon annan rimlig förklaring, och upprepar sin solidaritet med en allierad", fortsätter uttalandet, som gjordes efter ett telefonsamtal mellan Macron och den brittiske premiärministern Theresa May.

Även en lång rad andra länder har ställt sig bakom Storbritannien och uppmanat Ryssland att svara på de frågor som ställts.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48