Jan-Roger har byggt en bastu av is

NYHETER

Is, snö och kyla, men inte en bastu så långt ögat kan nå.

Man tager vad man haver, tänkte Jan-Roger Eriksson och byggde en bastu – av is, skriver SVT Nyheter.

– Det blir lika varmt som i en vanlig bastu, säger Jan-Roger till SVT.

Med tanke på att termometern knappt letat sig över nollan under veckan som gick är det nog fler än Jan-Roger Eriksson som varit sugna på ett bastubad.

Har man inte tillgång till en bastu kan man bygga en själv. Vad är då bättre än att tillvara det som finns i överflöd just nu?

Där Kaitumälven och Kalixälven möts, mellan Gällivare och Kiruna, har Jan-Roger Eriksson tillsammans med vänner byggt en bastu av is, vilket SVT Nyheter Norrbotten var först med att berätta.

– Det blir lika varmt som i en vanlig bastu. Fötterna blir kanske inte så varma men på överdelen av kroppen blir det jättevarmt, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Tog 400 timmar

Bastuångan smälter isen vartefter så under bastandet fylls luften i bygget helt av vattenånga. Skapelsen har tagit omkring 400 timmar att färdigställa, väger tio ton och håller upp till sex bastubad.

Det är tredje gången Jan-Roger Eriksson bygger en isbastu.

– Det är alltid trist när det är över, men samtidigt så är det till naturen isbastun återvänder. Jag brukar titta på när den tinar bort och åker ner i vattnet med våra minnen, säger han till SVT.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
En halv kubikmeter ved går åt per kväll i isbastun. Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM

Bastubad