Så maxar du din ledighet 2017

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Vi behöver öar av återhämtning

2017 ska du jobba 251 ­dagar. Är det tänkt.

Men med lite list kan ­bara 18 semesterdagar ge dig 45 dagar ledigt.

– När det gäller år som har öppningar kring storhelger är det smart att bränna några semester­dagar, säger stressdoktorn Tomas Danielsson.

Foto: Nästa år kan du få hela 45 dagar ledigt genom att ta ut 18 strategiska semesterdagar.

Det blir arbetsgivarnas år nästa år också.

Flera röda dagar infaller på helgerna, som till exempel valborg och nyårs­dagen.

Men det finns nio undantag där de infaller på en vardag. Om du är lite ekonomisk kan du utnyttja det och maximera ledigheten.

Doktorns order

Och alla som kan bör ta ut lite extra ledighetsdagar, ­råder stressdoktorn Tomas Danielsson.

– Det finns absolut en ­poäng att göra det. Vi behöver längta, vänta, uppleva och glädja oss åt dessa återhämtningsöar. Det kan vara en vanlig fredag mittemellan storhelgerna när man njuter av att sticka en torsdagskväll till syrran på ­annan ort och få tre sammanhängande dagar med släkten. Just såna här återhämtningsöar bryter var­dagens känsla av att det ­bara går måndag-fredag, måndag-fredag, säger han.

Långledigt viktigt

– Återhämtning kan vara väldigt kort men när man väl kommer ut i naturen och bort från alla datorer, krav och måsten så är hjärnan ganska duktig på återhämtning. All återhämtning brukar inte vara lång.

Men Danielsson påpekar att det är viktigt att ha åtminstone en sammanhängande ledighet på minst tre veckor i rad under året. Helst fyra.

HÄR ÄR DAGARNA DU BÖR SÖKA LEDIGT

Januari

Trettondagen - den 6 januari - infaller en fredag. Ta ledigt två dagar, 9 och 10 januari, så kan du smälta både julbord och ­nyårsbuffé ordentligt under fem dagar. Eller infria nyårslöftet om att börja träna med en rivstart.

Februari, mars

Här finns inget att hämta.

April

Långfredag infaller den 14 april och annandag påsk den 17. Ta ledigt 18 april, så har du fem lediga dagar. Ta ledigt även den 28 april, se maj.

Maj

1 maj infaller på en måndag, om du tar aprildagen och lägger till 2 maj kan du njuta av vår­solen fem dagar i rad.

Juni

Vår nationaldag, 6 juni, infaller en tisdag nästa år. Ta ledigt 1,2 och 5 juni så har du sex lata dagar. Sen måste du jobba åtta dagar innan du kan vara ledig igen. Ta semester 19, 20, 21 och 22 juni - den 23 infaller midsommarafton - här har du ytterligare sju dagars ledighet.

Juli, augusti, september, oktober, november

Här finns inget att hämta.

December

2017 infaller julafton på en söndag, vilket innebär att jul­dagen och annandagen är röda dagar som infaller måndag och tisdag. Genom att ta ledigt 22, 27, 28 och 29 december får du ihop till tio vintriga dagar.

Så många dagar jobbar du per år

2017: 251

2018: 250

2019: 250

2020: 252

2021: 253

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN