Skåningar håller sig till Systembolaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Spritresor till Tyskland inte längre lika populära

Skåningarna handlar allt mer alkohol på Systembolaget. Orsaken misstänks vara att intresset för inköpsresor till Tyskland och Danmark falnat de senaste åren.

– Vi har ökat vår försäljning i Skåne under en lång följd av år. Många har nog upptäckt att det tar tid och inte är så mycket billigare att handla utomlands, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Reseplaneraren Angelica Erlandsson på bussrese-arrangören Buss Persson ger stöd åt hans teori.

– Nog har det minskat det senaste året, vi kör inte lika ofta längre. Nyhetens behag har lagt sig. Vi har minskat från två till en tur i månaden och har sällan fulla bussar, säger hon.

En nyhet som dock verkar falla resenärerna i smaken, är företagets erbjudande om att för ett något högre biljettpris få föra med sig 150 kilo varor i stället för de normala 40 kilona.

– Det verkar som att folk gärna bunkrar. Men ofta -köper man nog mer än man kan göra av med, säger Angelica Erlandsson.

Enligt rederiet Scandlines ökar resandet Trelleborg-Sassnitz med 17 procent, medan Trelleborg-Rostock backar med 4 procent det senaste året.

– Men för oss är det svårt att säga varför folk åker, om det är för att shoppa eller något annat. Det man kan slå fast är att antalet bilar på båda linjerna har ökat med 31 respektive 10 procent, säger Joakim Kenndal, pressansvarig på Scandlines.

Har du handlat mer på Systembolaget det senaste året?