Nyheter

”Råttbarnen” säljs – och tvingas tigga

Av: 

Joakim Ottosson

Anna Petersson

Nadia, 25, är en av hundratals unga som är drabbade.
Nadia, 25, är en av hundratals unga som är drabbade.

NYHETER

Hundratals ”råttmänniskor” – unga människor som fötts med små skallar och framträdande näsor tvingas tigga i Pakistan, uppger AFP.

25-åriga Nadia på bilden är en av hundratals unga personer födda med små huvuden och utskjutande näsa och öron. Medicinskt kallas de för ”mikrohuvuden”. Varför barnen fötts så här är inte fastställt, men det finns teorier om att det är på grund av en mutation till följd av inavel.

Många av barnen tigger på gatorna i Gujrat i Punjab-provinsen – en del av dem har sålts till maffian av sina familjer, uppger AP.

Offrades till högre makter

Maffian använder barnen till tiggeri. De utnyttjar en gammal tradition där "råttbarnen" – som lokalt kallas ”chuchas” anses heliga. Människor ger dem pengar för att få deras välsignelse. Längre bak i tiden händer det att barnen offrades till högre makter, för att de nästkommande barn inte skulle bli likadana.

Många i dagens ortsbefolkning skänker pengar till barnen – för att de tror att det betyder otur att låta bli.

Fick hjälp av myndigheterna

Nadia övergavs som femåring av sina föräldrar och omhändertogs av myndigheterna. Pakistans regering försöker nu minska utnyttjandet av "chuhas" (Urdu för råttor) och planerar att inrätta en kvinnojour i Gujrat för att hjälpa dem.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter