Den så kallade mp3-mannen fick sin dom på måndagen.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Den så kallade mp3-mannen fick sin dom på måndagen.

Mp3-mannen döms till 7 år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dömd för sju grova sexövergrepp

Den så kallade mp3-mannen fick sin dom på måndagen.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Den så kallade mp3-mannen fick sin dom på måndagen.

I dag föll domen mot den 25-åring som stod åtalad för sju våldtäkter.

Straffet blev fängelse i sju år.

I medierna har han kallats mp3-mannen, eftersom flera av hans offer lyssnade på musik och inte hörde honom smyga sig på dem.

Mannen var åtalad för sju grova sexövergrepp på kvinnor i åldrarna 17 till 81 år från Bohuslän, Göteborg och Skåne. I vissa av fallen har han hotat sin offer med en kniv.

I dag dömdes han till sju års fängelse för attackerna som började i maj förra året. Han ska även utge skadestånd till sina offer i storleksordningen 40 000 kronor till 100 000 kronor. Totalt utger han skadestånd om 447 380 jämte ränta till kvinnorna.

Sexuell störning

25-åringen greps och häktades i november, misstänkt för sju grova sexövergrepp. Han kan vara en av landets värsta serievåldtäktsmän.

Mannen har i huvudsak erkänt gärningarna men har haft vissa invändningar mot hur brotten skulle bedömas och rubriceras.

Han har tidigare genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Mannen har dock en sexuell störning ”med antisociala, depressiva och narcissistiska drag”.

Slutade med LSD

Han har själv berättat om hur han efter att ha slutat att använda drogen LSD ska ha ”strävat efter en känsla av att leva i verkligheten och inte i en hallucination”, stå det att läsa i domskälet.

Mannen led av vanföreställningar och hade tendens till psykos.

”I samband med att han utfört de gärningar som han nu står åtalad för har han fått adrenalinkickar. Adrenalinet har gjort att världen runtom kring honom har klarnat. Han har fått en stark känsla av här och nu och han har sett världen som han såg den för fyra år sedan, innan han började med droger”, står det i domskälet.

Dåligt samvete

Samtidigt ska mannen enligt rätten ha haft dåligt samvete för sina handlingar och ska ha vägt fördelarna för honom själv, mot nackdelarna för de drabbades.

”Han är medveten om att han har skadat andra människor och har haft tvivel inför att verkligen genomföra de aktuella handlingarna”, skriver rätten i domskälet.

Åklagaren ansåg att 25-åringen skulle dömas till tio års fängelse. Mannens försvarsadvokat ansåg att tre eller fyra års fängelse var ett lämpligt straff.

Senast den 11 februari ska eventuell överklagan lämnas in till rätten.

Mer inom kort

Publicerad: