Läsarna säger nej till klonat kött

avSusanna Vidlund

Äta klonat kött? Nästan 8 av 10 som röstade på aftonbladet.ses fråga svarade att de inte kan tänka sig att äta kött som kommer från ett klonat djur.

Kött från klonade djur kan i framtiden serveras i såväl USA som inom EU.

Aftonbladet.ses läsare debatterade frågan och många var skeptiska till tekniken.

– Som det har urartat sig så ska jag bli vegetarian, man vet alldeles för lite om klonat kött och dess följder, skriver signaturen ”Yin” i aftonbladet.ses forum.

Borde försäljning av kött från klonade djur tillåtas? Enligt de som röstade på på frågan på aftonbladet.se är svaret ett rungande nej. Cirka 78 procent tyckte det skulle vara förbjudet, mot 21, 9 som ansåg att det ska tillåtas.

”Som provrörsbefruktning”

Lika många var skeptiska till klonat kött. Cirka 78 procent uppgav att det inte kan tänka sig att äta klonat kött, medan 21,8 svarade att de kunde tänkas säg att äta kött från klonade djur.

En av dem som är positiv till klonat kött är signaturen ”Sniperess” som debatterade klonat kött i aftonbladet.ses forum.

– Varför ska man inte? Om detta kan ge resultat som bättre kött och friska djur så ser jag ingen anledning att inte klona.

Även signaturen ”JensBob” menade att kloning är en teknik som kan användas för att producera kött.

– Skulle det vara farligt att äta kött från ett djur som är identiskt med ett annat djur? Kloning är inte konstigare än provrörsbefruktning.

Farligt och äckligt

Men andra läsare menade att vi människor måste se över vår livsstil och att köttet måste vara en del av den processen. En av dem är signaturen ”Ewowa”.

– Alla måste reagera och inse att vi vet inte vad det betyder för framtiden när vi ger oss in och "manipulerar" i eko-systemet. Allt hör ihop och rubbar vi det så vet vi inte vad som händer.

Flera läsare menade också att det kanske kan vara farligt att äta klonat kött. En av dem är signaturen ”Snowgirl”.

– Ingen vet ännu vad konsekvenserna kan bli på lång sikt av att äta genmanipulerat kött: Det är onaturligt och kan kanske medföra sjukdomar som cancer.