Hunden Jeffe brändes till döds

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-11

16-åriga matte blev vittne

Emelie, 16 år, hörde borderterriern Jeffe kvida och skrika.

När hon kom fram såg hon den älskade hunden dö i en glödande grop med aska.

– Det var bara millimeter från att hon hoppade efter Jeffe, säger pappa Thomas Strömvall.

Familjen Strömvall bor i skogen utanför Kristinehamn i Värmland, 300 meter från pappersbruket Bäckhammars deponi.

16-åriga Emelie var i går eftermiddag ute på en promenad med sin häst och hunden Jeffe, 5 och ett halvt år.

– Plötsligt springer Jeffe i väg och Emelie ropar efter honom. Hon följer efter honom 150 meter in på deponi-området i skogen. I nästa sekund hör hon honom skrika och tjuta och gny , säger Thomas Strömvall.

Sjunker ner i gropen

När Emelie når fram till skriken ser hon hur Jeffe har sjunkit ner i en grop med glödande aska. Det är nära att Emelie rusar fram för att dra upp honom men något hejdar henne.

– Annars kanske hon också varit död, då kunde hon ha sjunkit ner i gropen och skållats till döds, säger Thomas.

I stället tvingas Emelie se sin hund dö i glöden. Snart tystnar han.

Ett trauma

– Folk som inte har hund kanske inte förstår vilket enormt trauma det var för Emelie att se hunden som vi haft sedan den var valp, dö. Det var familjens hund men han tydde sig alltid mest till Emelie. Det här är fruktansvärt, säger Thomas.

Familjen har anmält Jeffes död. I skogen sitter varningsskyltar uppsatta men deponi-platsen är inte omgärdad med några staket. Platsen där Jeffe dog är täckt av svart aska som körs dit från bruket och som glöder länge – något familjen säger att de inte visste om.

– Vi flyttade hit för ett och ett halvt år sedan och barnen springer ju i skogen, vi bor ju liksom mitt i den. Vi måste göra något, det är inte bara Jeffe som kunde ha dött. Någon måste ta ansvar, säger Thomas.

”Hundar läser inte skyltar”

Polisen i Värmland har fått en anmälan och i morgon ska ett beslut tas om en förundersökning ska inledas.

– Rubriceringen är framkallande av fara för annan. Frågan är om det är ett miljöbrott också på något sätt. Det finns tydligen skyltar vid området som varnar för detta, men hundar läser ju inte skyltar, säger Mats Persson länsvakthavande.

Driftdirektören på bruket säger till TT att askan inte ska glöda när den lämnar bruksområdet och att detta verkar vara en engångsföreteelse.