Natten tillhör Bill

NYHETER

Ex-presidenten kan ge Obama vind i seglen

1 av 3 | Foto: SHOW Michelle Obama talade för en fullsatt arena i Denver, Colorado. I natt följer fler tal – bland annat av Bill Clinton.

DENVER. Hustrun har sagt sitt.

I natt är det Bill Clintons tur att hjälpa Barack Obama – enligt partiets önskemål genom att slita John McCain i stycken.

Vill han verkligen det?

Per Bjurman följer

Har Hillary Clinton varit besviken över resultatet i primärvalet förefaller det ju som att maken helt sonika vägrar acceptera det.

Han antog rollen som attackhund när Hillary och Obama gick i clinch under vintern och våren – och motviljan mot partikamraterna på andra sidan stängslet vill av allt att döma inte släppa greppet.

När den förre presidenten för en tid sedan fick frågan om han trodde att Obama var beredd att axla manteln som ”världens mäktigaste man” slingrade han sig som en ål i Saragassohavet och mumlade nåt oklart om att ingen riktigt kan förbereda sig för det jobbet.

En svår diss av den nominerande kandidaten, tyckte många.

Ändå ska Big Papa Clinton vid halv fem i natt, svensk tid, inta scenen här i Pepsi Center och ”boosta” hustruns rival.

Det ska bli mycket intressant att höra.

Spjärnar emot

Hans roll är mindre än Hillarys, men ändå. Om den före detta presidenten inte uttrycker sitt helhjärtade stöd utan alltjämt framstår som ambivalent inför Obama, då förblir såren från våren öppna.

Rykten i Denver gör gällande att Obama-kampanjen försöker övertala Clinton att ägna huvuddelen av sitt tal åt att sticka smutsiga knivar i John McCain.

Han sägs spjärna emot – med argumentet att det inte är värdigt en ex-president att ge sig ner

i rännstenen.

Hm. Den problematiken tycktes inte besvära ”Bubba” under primärvalet ...

* * *

De 6 000 delegaterna har av den demokratiska partiledningen förbjudits att dricka alkohol under dagarna i Denver.

Att döma av scenerna i korridorerna bakom Pepsi Center-läktarna under invigningsaftonen hörsammas den förhållningsordern med ungefär samma energi som anonyma ”haters” på nätet lyder uppmaningar att uppföra sig civiliserat.

Det såg ut som en Hultsfredsfestival i kostym.

* * *

Scarlett Johansson är rätt betagande när hon sveper förbi i en gång bakom scenen. Ville bara säga det.

* * *

Apropå borsten:Det finns ingen bar på det Hampton Inn i centrala Denver där journalisterna från Time, Newsweek och Wall Street Journal bor.

Upproret är nära.

De stora talen – hittills

De allra tyngsta talen under det demokratiska konventet har hållits, eller ska hållas, enligt följande schema:

Måndag – tema ”One nation” : Ted Kennedy och Michelle Obama.

Den gångna natten – tema ”Renewing America’s promise”: Hillary Clinton.

I natt – tema ”Securing America’s future”: Bill Clinton, vicepresidentkandidaten Joe Biden, förre presidentkandidaten och senatorn John Kerry och New Mexico-guvernören Bill Richardson.

Torsdag – tema ”Change you can belive in”: Barack Obama och förre vicepresidenten Al Gore.

Michelle Obama

Mest minnesvärda rader:

”Den Barack Obama jag känner i dag är samma man som jag förälskade mig i för 19 år sedan.”

”Jag älskar detta land.”

”Jag kommer hit som en mamma, vars flickor är i hjärtat av mitt hjärta och det viktigaste i min värld.”

Kommentar: Talet syftade till att slipa av den tilltänkta first ladyns påstått skarpa kanter och framställa henne som en vanlig mamma, hustru och kvinna. Det lyckades. Därtill fick hon ju in det där om en forsterlandskärlek som ifrågasatts av motståndarna sedan en klumpig kommentar tidigare i år. Men det var kanske inte riktigt det eldfängda tal som knyter ihop den första dagen på ett konvent.

Ted Kennedy

Mest minnesvärda rader:

”Drömmen lever vidare.”

”Jag lovar er att jag ska vara där, i januari på senatens golv, när vi påbörjar nästa storslagna kapitel i förbättringen av Amerika.”

”I november skickas facklan vidare till en ny generation amerikaner.”

Kommentar: Framförallt en stor, rörande show, som nådde sin klimax redan när den svårt cancersjuke patriarken i avgudade Kennedy-klanen klev ut i strålkastarskenet för första gången sedan han blev sjuk. Talet var klassiskt Kennedy, med återknytande till ”Drömmen” som särskilt utropstecken. Det var den ”Drömmen” brodern John initierade.

Plus:

ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA