"Deltog ni bara för min skull?"

NYHETER

Hillary Clinton uppmanade sina anhängare att rösta på Barack Obama

DENVER. – Barack är min kandidat. Han måste bli vår president.

Hillary Clinton hyllade som väntat sin före detta motståndare i Denver i natt. Men det var även ett politiskt brandtal med fokus på ekonomi, familj, miljö och kriget i Irak.

– Hon talade till oss vanliga amerikaner, säger Denice Harysson, en av besökarna på konventet, till aftonbladet.se.

Iklädd en orange dräkt äntrade senator Hillary Rodham Clinton scenen på Pepsi Center efter att ha presenterats av sin egen dotter Chelsea. På golvet nedanför scenen stod maken, expresidenten Bill Clinton.

– Jag är hedrad att vara här i natt som en stolt supporter av Barack Obama, inledde hon sitt tal.

Förhandstipsen hade handlat om hur Hillary skulle klara av att släta över den smutsiga valkampanj som hon och Obama förde mot varandra under primärvalen. Clinton har omkring 18 millioner anhängare i USA och mätningarna före nattens tal visade att bara knappt hälften av dem är beredda att stödja Barack Obama i höst. Så många som en fjärdedel av hennes supportrar har sagt att de vänder demokraterna ryggen och lägger sina röster på McCain.

Deltog ni för min skull

Mycket riktigt kom en stor del av talet att handla om Barack Obama. Clinton vände sig till sina egna trognaste anhängare.

– Jag vill att ni frågar er själva. Deltog ni i den här kampanjen bara för mig, eller deltog ni för alla människor i det här landet som känner sig osynliga?

– När Barack Obama är på plats i Vita Huset kommer han att vitalisera vår ekonomi och försvara det här landets arbetande människor. Han kommer att möta de globala utmaningarna för vårt land.

Till skillnad mot de tidigare huvudnumren på konventet, Michelle Obama och Ted Kennedy, lyckades Hillary Clinton att både hylla Obama och hålla ett politiskt brandtal. De tydligaste adressaterna var USA:s utsatta invånare – arbetare, ensamstående föräldrar, krigsveteraner och sjuka.

Reaktionerna från USA:s politiska expertis och från den samlade presskåren i Denver lät inte vänta på sig. De flesta var eniga om att det var ett retoriskt såväl som ideologiskt bra tal.

McCain – en vän

Hillary talade även om republikanernas kandidat John McCain och sa att han är en god kollega och en vän.

– Han har tjänat vårt land med stort mod, men vi behöver inte fyra år till av de åtta år vi redan har haft med mer krig och mindre diplomati.

Talet var kvällens huvudnummer och efteråt pratade Aftonbladet.se med flera av besökarna på konventet

– Hillary Clinton talar för oss kvinnor . Hon förstår att det Amerika som vi lever i inte är rättvist, säger Denice Harryson, som har rest från Mississippi för att få delta i konventet.

Hon beklagar att det inte är Clinton som ska ta emot utnämningen på torsdag kväll.

Kommer du ändå att stödja Barack Obama?

– Ja det kommer jag att göra. Han är en bra man och med tanke på alternativet är han det enda tänkbara valet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA