Minst sju döda i tjeckisk tågkrock

Foto: Minst tio omkom när ett tåg kraschade in i ett betongblock.
NYHETER

Lokföraren såg vägbron kollapsa framför honom på rälsen. Han drog i nödbromsen och kastade sig in i motorrummet. Några sekunder senare demolerades expresståget.

Sju personer dödades och ytterligare minst 41 skadades när expresståget på väg från Krakow i Polen till Prag i Tjeckien på fredagsförmiddagen brakade in i metallbron i uppskattningsvis 120 kilometer i timmen. Olycksplatsen utanför Studenka i östra Tjeckien var efteråt ett virrvarr av blodiga passagerare, ihoptryckta grönvita vagnar, kringströdda stolar och väskor.

Svenskar oskadda

– Vilken djävla smäll! Det tog tvärstopp och vi flög in i väggen, sade en skärrad Pelle Gustavsson per telefon kort efter olyckan till TT.

– De två vagnarna framför min blev helt demolerade.

Gustavsson, som reste med sin bror och en vän, klarade sig dock utan skador.

Fem vagnar inklusive loket spårade ur efter krocken med bron, som uppgavs vara under konstruktion. Räddningsarbetare fick skära loss passagerare som satt fast i vraken efter vagnarna.

Inledningsvis uppgavs att hundratals skadats, men den uppgiften reviderades nedåt allteftersom räddningsarbetet fortlöpte. Av dem sades dock 13 vara allvarligt skadade.

”Döende människor”

Tåget hade enligt tjeckiska järnvägskällor till AFP närmare 400 passagerare ombord. En stor grupp var på väg till en rockkonsert.

– Vår vagn var full av unga människor och vi hade kul, sedan kom kraschen och det blev kaos. Folk var döende, de hade inga ben och armar. Jag lever, jag har blivit född på nytt, sade en passagerare till den tjeckiska nyhetsbyrån CTK.

Även tågföraren överlevde, med lättare skador.

– Det fanns inget jag kunde göra, sade han och tillade:

– Jag kommer aldrig att gå ombord på ett tåg igen.

TT