7-åring världsmästare på Rubiks kub

NYHETER

– fixade sjuradiga kuben på fem timmar

Philip Bergh Sveen, 7, från Oslo specialbeställde en sjuradig kub på internet. Efter att han packat upp paketet tog det honom fem timmar att få sidorna rätt – och slå världsrekord.

Foto: Philip, 7, klarade att lösa den sjuradiga kuben på fem timmar.

– Jag gillar Rubiks kub, det är kul att jag är bäst i världen, säger Philip till VG Nett.

Det har gått snabbt att bli världsmästare – första gången Philip provade Rubiks kub var i maj i år, när pappa Vidar Sveen vred på en vanlig kub med tre rader. Philip vred kuben rätt så snabbt att Vidar fick beställa en ny femradig kub från Kanada.

– Den femradiga kuben löste Philip när vi satt på en gaturestaurang vid Gardasjön. Eftersom kuberna på internet är rätt dyra bestämde vi oss för att gå på den sjuradiga direkt.

Fick kuben i onsdags

Den sjuradiga kuben fick Philip med posten i onsdags. Kuben var så stor att den var böjd längs sidorna.

Efter att ha lekt med sina kompisar började han att vrida jättekuben vid 19-tiden på kvällen – fyra timmar senare blev han tvingad att lägga sig. På morgonen fortsatte Philip med kuben ytterligare en timme – sedan hade han löst den.

– Farmor tyckte jag var snabb, säger Philip.

De fem timmarna visade sig vara ett inofficiellt världsrekord – Philip finns nu uppsatt på webbsidan Speedcubings rekordlista.

Kunde alfabetet vid 19 månader

Det är inte bara kuben som Philip lärt sig snabbt. Han lärde sig alfabetet när han var 19 månader, och en månad senare kunde han skilja mellan stora och små bokstäver. Det gick av sig själv, säger pappa Vidar.

– Vi hade bokstäverna hängande i bilen, så han lärde sig hela alfabetet på egen hand medan han satt i baksätet.

När Vidar senare hämtade 2,5-årige Philip på dagis såg han att Philip hade skrivit sitt eget namn själv .

Vill bli OS-sprinter

Philip som har gått ut ettan gillar spel och system som han hittar på internet.

– Philip är mycket förtjust i system och att se hur olika tecken utvecklas från varandra. De finns många sådana i Pokemon, säger pappan. Han avbryts av Philip som är inne på bokstäver:

– I blir till F, som blir E, som blir till Æ. Bokstaven Z är unik för den kommer inte från någon annan bokstav och och kan inte göras om till någon ny, säger Philip.

Men bokstäver och siffor är inget som lockar Philip framöver – helst vill han bli kock eller OS-sprinter.

– Jag vill springa snabbt i OS, det är kul, säger han.