Sarah Palins e-post hackad

avCamilla Sundell

NYHETER

Privata brev cirkulerar på internet

Ya-noo!

Den republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palins Yahoo!-konto har hackats.

– Ett chockerande intrång, säger republikanernas kampanjstab.

Foto: AFP
Sarah Palin använde ett Yahoo!-konto som nu hackats.

Sarah Palin använde sig av ett Yahoo!-konto för sina officiella uppdrag som Alaskas guvernör. Nu har mejlkontot hackats och flera brev sprids på Internet, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det här är ett chockerande intrång på guvernörens privatliv och ett brott mot lagen. Ärendet har överlämnats till myndigheterna och vi hoppas att de som har tillgång till dessa mejl förstör dem, skriver staben bakom McCains kampanj i ett uttalande.

Det hackade mejlkontot ger nytt bränsle till diskussionen kring Palin-administrationens sätt att använda vanliga e-postkonton i ärenden som rör det statliga arbetet. Ämnet var på agendan redan då Palin utsågs till republikanernas vicepresident och Yahoo!-kontot först avslöjades.

"Jag ber för dig"

En av dem som skickat ett personligt brev till är Amy B. McCorkell, som Sarah Palin tillsatte i en rådgörande panel kring frågor om alkohol- och drogmissbruk. I ett av mejlen skriver McCorkell att hon ber för Sarah Palin och att hon inte ska bry sig om negativa skriverier i massmedia.

– Jag vet ingenting om det där, sa McCorkell till AP.

Senare erkände hon dock för Wired.com att hon hade skickat mejl till Palin.

Det är inte känt hur hackarna lyckades komma åt Sarah Palins Yahoo!-konto, men det är möjligt att lura till sig lösenordet om man känner till användarens personliga uppgifter. Hackarna kan också ha fått Palin själv att avslöja sitt lösenord med hjälp av ett förfalskat mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM