Tusentals drabbade av soffgiftseksemen

NYHETER

Nu har svenska forskare löst gåtan

Foto: Forskare på hudkliniken på MAS i Malmö knäckte eksemgåtan.

Flera tusen européer har det senaste året drabbats av svåra eksem.

Nu har Malmöforskare hittat orsaken – ett gift i kinesiska soffor och fåtöljer.

Det är i ett anti-mögelmedel som forskare på Universitetssjukhuset Mas i Malmö hittat giftet som orsakat en eksemepidemi i Europa senaste året.

Forskarnas teori är att medlet använts för att skydda möblerna under sjötransporten till Europa, skriver Sydsvenskan på nätet.

Det faktum att så många drabbats har förbryllat läkarna. En del fall har varit så allvarliga att läkarna misstänkt tumörsjukdomar. Och mycket pekade tidigt på ett samband med det kinesiska möbelföretaget Linkwise.

Och att möblerna verkligen låg till grund för problemen kan nu bekräftas av Malmöforskarna.

Heter dimetylfumarat

Giftet som orsakar den svåra eksemen heter dimetylfumarat, ett fast ämne som förångas i rumstemperatur och är mycket effektivt mot mögel.

– I våras kunde vi inte drömma om att vi skulle hitta ett så starkt allergiframkallande ämne i möbler. Det kan mycket väl finnas andra liknande ämnen med samma funktion, säger professor Magnus Bruze till Sydsvenskan.

Giftet har hittats i små påsar med texten ”Anti mould agent”. De ska inte förväxlas med de påsar med ofarligt kisel som motverkar fuktspridning.

Första fallet i Sverige

Det första fallet av soffeksem i Sverige konstaterades av forskarna i förra veckan.

Harriet Jönsson i Skåne är den första personen i Sverige som konstaterats ha drabbats av eksem från antimögel-medlet.

– Jag kunde knappt sova. Det spelade ingen roll vilket håll jag låg på. Det gjorde så ont att jag inte kunde ha kläder på mig, säger Harriet Jönsson till Sydsvenskan.

Att hennes svåra utslag hade något med hennes nya fåtölj att göra var inte något hon misstänkte.

Christina Larsson på kemikalieinspektionen säger till Sydsvenskan att att man i dagsläget endast känner till ett en fåtölj som innehåller giftet, det är fåtöljen "Tupelo" som importeras av det danska företaget Actona. Företaget Möbelbutiken AB har sålt fåtöljen i Sverige.

I Storbritannien pågår en rättsprocess där 750 personer stämt företag som sålt produkter med mögelgiftet, uppger TT.