”Jag kräktes av ångest”

NYHETER

Fredrik Virtanen förlorade 1,2 miljoner på börsen

Våren 2007 gav han sig ut på börsen. Ett och ett halvt år senare hade Fredrik Virtanen spekulerat bort 1,2 miljoner kronor.

– Jag mådde så dåligt att jag kräktes. Nu har jag svart på vitt att jag inte är någon börsnisse, säger han.

Foto: missbrukare Fredrik Virtanen kallar sig börsmissbrukare, men vill inte gå så långt att han jämför sig med spelmissbrukare. ”Jag levde ett vanligt liv, även om vi satt på TV 8 och trejdade samtidigt som vi skrev manus”, säger han.

September 2008. Börserna världen över faller. Aftonbladets nöjeskrönikör Fredrik Virtanen har en kommande momsskuld på 400 000 kronor. Då i månadsskiftet september–oktober satsar han allt för att klara sig ur knipan.Och faller platt. Han förlorar ytterligare 300 000 kronor och har plötsligt bara 100 000 kronor kvar i sin aktiedepå.

– Först då förstod jag vad jag hade gjort. Jag grät och kräktes av ångest. Jag glömde allt som var viktigt, som kärleken och kompisar. Jag blev tokig på kuppen. Jag förstår varför de hoppade från Wall Streets skyskrapor 1929, säger han.

Började skriva

I stället för att hoppa från balkongen på femte våningen sålde han med förlust och började skriva. I dag kommer boken ”Kraschad” ut i bokhandlarna.

– Med osvikligt risig tajming började jag trejda våren 2007. Jag fick för mig att jag skulle slå marknaden och i början gick det som spjutet.

Vissa dagar kunde han sitta framför den amerikanska tv-kanalen CNBC från klockan nio på morgonen, när den svenska börsen öppnade, till klockan tio på kvällen, när de amerikanska stängde. På skärmen strömmade börsnoteringarna förbi i rasande takt.

Nio procent upp

Just den här måndagen är de flesta siffrorna gröna.

– Dra åt helvete, nio procent upp! Nu skulle jag haft de pengarna jag hade 2007. Då hade jag kunnat bli den miljonär jag drömde om.

När jag satt här i början av hösten var alla siffror röda. Jag vågade knappt gå och pissa. Siffrorna blev viktigare än allt annat.

Inga dyra vanor

När han väl insett sitt misstag kom funderingarna:

Varför vill man hela tiden ha mer?

– Jag hade ju redan alla pengar jag ville ha, visst det hade varit trevligt med en sommarstuga, men i övrigt har jag inga dyra vanor.

Hur ser din ekonomi ut i dag?

– Jag vet inte exakt. Jag kommer att klara mig. Jag kommer inte behöva sälja min lägenhet. Det blev en dyr research för den här boken. Men om det blir en Stieg Larsson-succé kanske jag går jämnt upp.

Fredrik Virtanen har kvar sin aktiedepå, men för söker tänka långsiktigt.

– Jag har lärt mig läxan.

Och jag lärde mig mycket om marknaden. Jag kanske ska bli ekonomijournalist, det är inte omöjligt att det blir så.

FÖRLORAREN GER SINA BÄSTA TIPS HUR DU LYCKAS PÅ BÖRSEN

Tänk långsiktigt. Men 2009 är det väl bara att kasta pil på aktiekartan för den som har pengar.

Satsa aldrig mer än du har råd att förlora.

Gör inte som experterna säger och ”sitt still i båten”. Ibland måste man ta ut pengarna.

Månadsspara: Just nu skulle jag satsa på ett fondsparande i Bricländerna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Ett ännu säkrare arlternativ är en USA-fond.

TVÅ AKTIER ATT SATSA PÅ:

? ? Pearl Exploration: ”Oljan är svinbillig för den som inte har problem med det politiskt.”

? ? H&M: ”Ett säkert val för den trygge.”

14.00, onsdag 10 december: Chatta med Fredrik Virtanen

...och läs ett urdrag ur Fredrik Virtanens nya bok ”Kraschad”.