Vilken stjärnsmäll!

”Första explosion som kunnat ses med blotta ögat på sånt ofantligt avstånd”

Hisnande avstånd Ljuset från explosionen, som inträffade innan jorden ens existerade...
Hisnande avstånd Ljuset från explosionen, som inträffade innan jorden ens existerade...

Här exploderar stjärnan – 7,5 miljarder ljusår bort.

Explosionen var så kolossal att den blev synlig från jorden för det blotta ögat.

– Inget annat objekt eller explosion har kunnat ses med det blotta ögat på ett sånt ofantligt avstånd, säger Stephen Holland vid Nasa.

Efterglöd som syntes efter den stora ljusshowen.
Efterglöd som syntes efter den stora ljusshowen.

Stjärnexplosionen blev synlig från jorden under cirka 30 sekunder i onsdags vid klockan 07.12 svensk tid.

– Vi vet fortfarande inte om någon tittade mot ljuset när det var som starkast. Men om någon råkade titta på rätt ställe vid rätt tidpunkt såg de det mest avlägsna föremålet som någonsin setts med det mänskliga ögat utan synhjälpmedel, säger Stephen Holland vid NASA:s Goddard Space Flight Center till NASA:s hemsida.

”En baddare”

Ljuset från explosionen hade färdats i 7,5 miljarder år innan det nådde jorden, vilket innebär att explosionen inträffade innan jorden existerade.

Explosionen var en så kallad ”gammablixt” som oftast orsakas av stora stjärnor som exploderar. Mycket av energin från explosionen skickas ut i form av gamma-strålning som inte är synlig för det mänskliga ögat.

– Även för att vara en gamma ray burst var det här en baddare. Den slår alla gammablixtar vi sett hittills, säger Neil Gehrels, chefsforskare för NASA:s Swift-teleskop som upptäckte explosionen i tisdags, till NASA:s hemsida.

Forskarna vet fortfarande inte varför explosionen var så kraftig, eller varför ljuset från explosionen var så mycket starkare än i andra fall, uppger NASA på sin hemsida.

Publisert: