Schtarkt schå man schluddrar!

1 av 3 | Foto: Foto: JYTTE NIELSEN
ÄT PÅ EGEN RISK Det tar fem tuggor – sedan sluddrar Aftonbladets reporter Susanne Nylén. Så stark är världens hetaste rätt.
NYHETER

LONDON. Först domnar tungan bort, sedan läpparna.

Efter femte tuggan sluddrar jag.

Världens starkaste maträtt är inget för

mesar – så jag tar fem tuggor till.

Kalla dem puckon eller bara modiga.

Sedan rätten introducerades för ett par dagar sedan har i alla fall över 40 personer äventyrat hälsan genom att äta ”The Bollywood Burner” på den indiska restaurangen Cinnamon Club i London.

– Vissa har kunnat äta den, andra inte. Först känner man värmen stiga i kroppen och den försvinner inte. Sedan blir du helt blöt, säger restaurangchefen Jean Luc Giquel.

Rätten innehåller den starkaste chilifrukten i världen – Naga – som mäter 855 000 på den så kallade Scovilleskalan. Det är hundra gånger starkare än jalapeñon som når 8 000.

Kontrakt ett måste

”The Bollywood Burner” finns inte ens på menyn – det är för riskabelt. Före beställningen måste jag dessutom skriva under ett kontrakt där jag lovar att inte stämma restaurangen om några organ far illa eller – ja, jag läser rätt – dör.

– Alltså, den är extremt stark och du kan få kraftiga reaktioner i kroppen. Den är kanske inte dödlig, men den kan ställa till med en hel del problem, säger Jean Luc Giquel.

När jag ska ta första tuggan kommer stjärnkocken själv ut. Vivek Singh har skapat rätten som han hoppas ska hamna i Guinness rekordbok som planetens starkaste curryrätt.

– Den är ondskefull och plågsam. Det tar fem sekunder innan den kickar in och det brukar kännas ända ner i tårna, säger han.

Ser stjärnor

I det här läget är det omöjligt att avgöra om det handlar om dumdristighet eller nyfikenhet, men jag lyckas få i mig nästan tio tuggor. Redan efter några sekunder kommer reaktionen. Det sticker i halsen, tungan domnar bort, ögonen tåras. Det känns som en tandläkarbedövning i hela munnen, jag ser stjärnor och alla smaklökar är som bortblåsta.

Efter en stund börjar svettningarna, det hugger till i magen och jag blir yr.

– Oj, jag har bara vågat provsmaka en tugga själv. Det där kommer kännas, säger Jean Luc Giquel.

Jo, tack.

När jag lämnar restaurangen vinglar jag som ett fyllo.