Moderaterna

”Vi vill utveckla kärnkraften”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Moderaterna ställer sig positiva till folkpartiets utspel

Sverige kan få fler kärnkraftverk om den borgerliga regeringen vinner nästa val.

Moderaterna ställer sig positiva till folkpartiledningens utspel om utbyggd kärnkraft.

– Jag utesluter inte att vi kommer att få se fler verk, vi vill att kärnkraften ska utvecklas säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till aftonbladet.se.

Han ser frågan som en viktig del i kommande valrörelse.

– Inför nästa mandatperiod måste vi presentera en gemensam syn på klimatpolitiken. Det är viktigt att också socialdemokraterna säger vad de vill göra. Jag tror att det här kan bli en viktig konfliktfråga inför valet 2010.

Moderaterna vill utveckla kärnkraften som ett alternativ till kol och olja. Men om fler verk ska byggas är upp till marknaden, menar Schlingmann.

Signal till kraftindustrin

– Vi har inte tagit ställning till fler reaktorer. Men det är viktigt att skicka en signal till kraftindustrin att vi har en positiv syn på kärnkraften.

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking är inte lika positiv till folkpartiledningens utspel.

Han vill avvakta de energisamtal som regeringen kommer att föra under året och vill undvika att frågan skapar osämja mellan de fyra allianspartierna.

– Vi i centerpartiet tycker det är viktigt att inte skapa oreda och splittring i den här frågan.

Riskerar folkpartiledningens utspel att skapa oreda?

– Det står alla partier fritt att framföra sina åsikter. Det här är ingenting nytt från folkpartiets sida, det är nästan lite skåpmat.

– Däremot är det viktigt att vi försöker hålla oss till överenskommelsen om att inte bygga ut kärnkraften under den här mandatperioden, säger Flanking.

Ingen avveckling

Han framhåller att centerpartiet redan har kompromissat för att de fyra partierna ska bli överens i frågan. Någon avveckling är det inte längre tal om. Vad som händer efter nästa val är mer osäkert.

– Jag vill inte föregripa energisamtalen inför nästa mandatperiod. Vår linje är att inte bygga ut kärnkraften utan att minska kärnkrafts- och oljeberoendet. Men jag vill inte hålla på och binda upp regeringen i någon uppfattning före energisamtalen.

Kristdemokraterna har inte tagit ställning till frågan om nya kärnkraftverk.

Olika ståndpunkter

– Den nivå vi har i dag räcker. Det här är en fråga för nästa mandatperiod, säger kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren till aftonbladet.se.

Riskerar inte det här utspelet att skapa splittring inom regeringen?

– Vi är fyra partier och vi har olika ståndpunkter. Vi kommer alla att utveckla vår egen politik.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Kärnkraft

Kristdemokraterna