Terrorhot mot OS stoppat

Publicerad:
Uppdaterad:

Kapare gripna i Kina. "De övade på en terrorattack inför OS"

1 av 3 | Foto: PETER PARKS
GRIPNA. Myndigheterna är på helspänn inför OS. Ett par stoppas på söndagen vid Himmelska fridens torg, nära OS-byggnader, och får följa med polisen som undersökte deras väska.

Terrorister vill attackera sommar-OS i Peking med kapade flygplan, uppger kinesiska myndigheter.

Ett försök stoppades så sent som i fredags.

Enligt polisen övade terrorister inför en skarp attack i samma stil som terrordåden i USA.

Det är nyhetsbyrån Xinhua som rapporterar att besättningen ombord på flight CZ6901, ett passagerarplan från China Southern Airlines på väg från Xinjiang till Peking, stoppade vad som kallas en terroristattack i fredags.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hittade man en sprängladdning på planets toalett och två passagerare greps.

Uppgifterna kom på söndagen från flera högt uppsatta parlamentsledamöter i samband med överläggningar i Peking, där även delegater från Xinjiang deltog.

”Katastrof i luften”

Man knyter händelsen till en razzia i januari mot en påstådd terroristgrupp, som sägs ha planerat ett attentat mot OS i sommar.

– Det var personer som försökte skapa en katastrof i luften, säger Nuer Bekri, guvernör i Xinjiang, enligt franska nyhetsbyrån AFP.

Planet i fredags var på väg från provinshuvudstaden Ürümqi i den autonoma regionen Xinjiang, till Peking när besättningen övermannade flera personer ombord. Enligt myndigheterna handlade det om kapare som försökte ta över planet.

Tvingades ner

Planet tvingades nödlanda i Lanzhou i grannprovinsen Ganzu, rapporterar Xinhua.

– Besättningen stoppade attacken och alla passagerare och besättningsmän klarade sig, säger Bekri.

Hur det gick för de utpekade terroristerna, vilka de var eller vad de tänkt göra är oklart.

– Men vi är helt säkra på att det här var ett försök att ta över ett plan och krascha det, säger Bekri.

Polisrazzia i januari

Kinesiska myndigheter drar paralleller till en razzia den 27 januari i år just i Ürümqi i Xinjiang, en region som ligger i Kinas norra hörn och gränsar till både Kazakstan, Mongoliet och Ryssland.

Två personer dödades och 15 greps vid räden.

– De planerade helt klart en attack mot OS, säger Wang Lequan, partisekreterare i det mäktiga kommunistpartiet i Kina och medlem av politbyrån.

Enligt myndigheterna hade gruppen samarbetat med ETIM, en av FN terrorstämplad internationell islamistisk grupp med rötterna i Turkmenistan.

– OS i augusti är en stor händelse, men det finns alltid några som konspirerar och planerar sabotage. Det är ingen hemlighet längre, säger Wang.

Muslimska minoriteter

Det bor cirka 20 miljoner människor i provinsen Xinjiang och befolkningen är till stor del uigurer och andra muslimska minoriteter, en i Kina ofta diskriminerad grupp.

Man har vid flera tillfällen krävt självständighet och kinesiska myndigheter har gjort flera nedslag mot oppositionsgrupper i regionen som vill ha ett fritt Östturkestan.

För ett år sedan, i januari 2007, dödades 18 personer och 17 fängslades efter en polisräd mot vad regimen i Peking sa var ett träningsläger för terrorister, i regi av ETIM.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN