Publicerad:
Uppdaterad:

Danmark värre än "Förbuds-Sverige"

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Vårt grannland skakas av rökförbud och solskyddstvång för byggarbetare

Solskydddstvång för byggarbetare och rökförbud på krogen gillas inte av danskarna.
Solskydddstvång för byggarbetare och rökförbud på krogen gillas inte av danskarna.

Förbuds-Sverige.

Det har danskarna med förtjusning kallat sitt grannland.

Men nu har tankesmedjan Cepos avslöjade att Danmark har gått om Sverige i antalet nya lagar och förordningar.

Förra året införde Sverige 1 475 nya lagar, medan motsvarande siffra i Danmark var 1 854.

En ny omtvistad dansk lag handlar om solskydd för byggnadsarbetare. Byggnadsarbetare måste numera använda en salva med minst solskyddsfaktor 13 på läpparna när de arbetar utomhus. Detta för att motverka läppcancer.

När Jyllands-Posten frågade en grupp byggnadsarbetare om de kände till den nya lagen, trodde byggnadsarbetarna att det var större risk att de skulle skratta ihjäl sig än att de skulle insjukna i läppcancer.

Rökförbudet

Men den mest omdebatterade lagen i vårt nordiska grannland är rökförbudet på krogen. En lag som ses som en inskränkning i den danska friheten, skriver Dagens Nyheter.

Den rebelliske rocktrubaduren Kim Larsen är en av dem som har fått nog av "Förbuds-Danmark" och främst rökförbudet. Han menar att förbuden hotar demokratin och har därför satt upp affischer på tågstationer runt om i landet där det står "Lycka till med rökförbudet – Gesundheit macht Frei".

– Det är en parallell till Nazi-Tyskland. De som införde rökförbudet kallar jag för sundhetsfascister. Min kampanj är inte ett försvar för rökningen, det handlar om att försvara friheten i det här landet, säger Kim Larsen till tidningen Politiken.

Även skatteminister Kristian Jensen är bekymrad över utvecklingen som kan leda till att svenskarna i förlängningen börjar kalla sitt södra grannland för "Förbuds-Danmark".

– Vi måste nog i högre grad fråga oss om staten och samhället ska lägga sig i allting.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN