Ryska patruller kvar i Georgien

NYHETER

Har dragit sig tillbaka till säkerhetszon – men behåller postering i hamnstaden Poti

Foto: Folkliga protester mot den ryska närvaron i Poti.

De ryska styrkorna hade på lördagen dragit sig tillbaka till den säkerhetszon som den ryska ledningen sagt att de fredsbevarande soldaterna ska hålla sig inom.

Ryssland behåller dock en postering i hamnstaden Poti.

I staden Gori öppnade affärerna igen, sedan georgisk polis återvänt för att hålla ordning. I byn Karaleti sex kilometer norrut såg en reporter från Reuters en rysk postering.

Den ryska militärledningen sade att Ryssland ska patrullera den strategiska hamnstaden Poti vid Svarta havet, trots att den ligger utanför den buffertzon som den lovat att de fredsbevarande soldaterna ska hålla sig inom. USA:s intresse för Georgien är starkt koncentrerat till denna stad, en knutpunkt för oljetransporter från Kaspiska havet västerut utan rysk inblandning.

Vicechefen på generalstaben Anatolij Nogovitsyn sade på en pressträff att arrangemangen är i enlighet med den överenskommelse som Ryssland och Frankrike träffat.

Vad skulle vi annars göra, undrade Nogovitsyn, lämna fältet fritt för georgierna medan vi stod bakom stängslet och tittade på?

Nato-krav

Nato uppmanade än en gång Ryssland att dra sig tillbaka till de positioner som gällde före det georgiska anfallet mot utbrytarrepubliken Sydossetien den 6 augusti. På grund av konflikten har Nato och Ryssland för närvarande inget samarbete.

Uppåt tusen georgier protesterade ilsket mot närvaron av omkring 20 ryska soldater i Poti. Demonstranterna tryckte på signalhorn, viftade med georgiska flaggor och skrek att soldaterna inte hade någon rätt att vara där.

Soldaterna, som hade grävt diken runt posteringen, försökte förklara för demonstranterna att de har ett fredsbevarande uppdrag.

Undantagstillstånd

Enligt den ryska militärledningen planerar georgiska specialstyrkor nya attacker mot Sydossetien.

På eftermiddagen rapporterade myndigheterna i Sydossetien att ”sabotörer” skjutit mot byar och grödor.

”Georgiska specialstyrkor har organiserat grupper av terroristsabotörer med målet att sätta psykologisk press på folket i Sydossetien”, sade utbrytarstatens inrikesdepartement i ett uttalande.

Sjota Utiasjvili vid Georgiens inrikesdepartement förnekade att sådana attacker hade förekommit.

Georgiens parlament röstade på lördagen för att förlänga undantagstillståndet till den 8 september. Det innebär att Georgiens armé intar högsta beredskap och att reservister fortsätter att vara mobiliserade.

TT