Fridolin: Tårgasen ligger tungt över Tahrirtoget

avMira Micic

NYHETER

Demonstranterna jagades bort från Tahrirtorget av beväpnad kravallpolis

Foto: reuters

Över 1 000 personer har skadats under våldsamma sammandrabbningar i Egypten under senaste dygnet.

Bara på söndagen har elva människor dödats.

– Tårgasen ligger tung över Tahrirtorget. Men folk här låter sig inte skrämmas, säger Gustav Fridolin, MP:s språkrör, som är i Kairo.

Foto: reuters

Våldsamheter skakar på nytt Egypten sedan polis och demonstranter drabbat samman under lördagen.

Kravallpolis sköt igår tårgas mot ett dussintal demonstranter som satte upp barrikader nära inrikesdepartementet vid Tahrirtorget ena ände. På torget skanderades slagord mot militärrådet SCAF, som tog makten när den förre presidenten Hosni Mubarak tvingades bort i februari.

Demonstranterna krävde att Mubaraks förre försvarsminister Hussein Tantawi, som nu styr militärrådet, avgår.

Fridolin: Demokratikampen fortsätter

I dag återvände folket till Tahrirtoget i Kairo och och sporadiska sammandrabbningar bröt ut mellan demonstranter och polis.

– Det pågår sammandrabbningar där. Man ser tårgasgranaterna, säger Gustav Fridolin, MP:s språkrör, som kom till Kairo igår.

Han är där för att träffa bloggare, medborgarjournalister och nätaktivister, som har tidigare haft kontakt med genom ett utbyte som Svenska institutet har.

– I natt tog människor över Tahrirtorget på samma sätt som skedde under revolutionsdygnen. Demokratikampen fortsätter. Man har visat att man vill ta makt över sina liv och sitt land, säger han.

Han beskriver folksamlingen på torget, som navet för årets uppror mot Mubarakregimen:

– Det finns folk med slips, med slöja, med kort kjol, alla möjliga. De jobbar för en bättre värld som min dotter ska växa upp i. När jag ser med vilket mod de gör det, blir jag glad. Hoppet får inte slockna, säger Fridolin.

Bara på söndagen har ytterligare elva människor dödats, enligt Al Jazira.

Minst 1 114 personer har skadats i helgens våldsamma sammandrabbningar, enligt uppgifter från landets hälsodepartement, skriver CNN.

Militärrådet ger inte vika

Militärstyret i Egypten har uppmanat demonstranterna att ta sitt förnuft till fånga efter senaste dygnets våldsamma sammanstötningar.

Valet i Egypten kommer att hållas som planerat trots oroligheterna på Tahrirtorget, uppger företrädare för militärrådet, enligt AFP.

– Vi kommer inte att ge vika för kraven på att försena valet. De väpnade styrkorna och inrikesdepartementet är kapabla att säkra vallokalerna, säger rådsmedlemmen Mohsen al-Fangari till tv-kanalen al-Hayat.

Jagar bort demonstranterna

Vid 16-tiden i dag jagades de kvarvarande demonstranterna bort från Tahrirtorget av beväpnad kravallpolis, rapporterade flera nyhetsmedier från platsen.

Tusentals demonstranter finns dock kvar på gatorna runt torget, uppger tv-stationen Al-Jazira.

På söndagskvällen berättar Gustav Fridolin om att det har blivit mer oroligt i Kairo.

– Många här är oroliga för att de rättmättiga kraven på att militären lämnar makten till en civil ledning blir del av en våldeskalering som gör att många egyptier inte vågar delta i valet. Det hopp som revolutionen födde riskerar slockna. Det är en oro många här delar med sig av, säger han.