Nyheter

Försökte elda upp sina svärföräldrar

Av: 

Lilian Andersson

Martin Ekelund

mordbrand I går åtalades den 28-årige miljöpartisten och hans 26-årige flickvän för mordförsök och grov mordbrand. Paret misstänks ha drogat kvinnans föräldrar sedan satt eld på lägenheten medan föräldrarna legat utslagna på golvet.
mordbrand I går åtalades den 28-årige miljöpartisten och hans 26-årige flickvän för mordförsök och grov mordbrand. Paret misstänks ha drogat kvinnans föräldrar sedan satt eld på lägenheten medan föräldrarna legat utslagna på golvet.

NYHETER

Den 28-årige miljöpartisten misstänks ha försökt droga och elda upp sina svärföräldrar.

Motivet ska ha varit ett stort arv som skulle falla ut på hans flickvän.

– Det är så smärtsamt, säger svärmodern som var en hårsmån från ­döden.

drogades – med läsk Paret misstänks ha haft med sig två flaskor läsk preparerade med lugnande medicin som de bjöd kvinnans föräldrar på.

Det var en slump som gjorde att den 28-årige miljöpartistens svärföräldrar överlevde mordförsöket i Solna den 9 oktober förra året. En granne hörde ljud inifrån lägenheten och slog larm till brandkåren.

I förhör berättar kvinnan, som är i 60-årsåldern, hur de fick besök av sin 26-åriga dotter och hennes nya pojkvän – den 28-årige politikern – en söndagskväll i oktober. Eftersom relationen till dottern ­varit dålig blev de båda väldigt glada.

Preparerad läsk

Men enligt åklagaren Andreas Nyberg handlade det inte om någon artighetsvisit. Paret misstänks ha haft med sig två Fantaflaskor, preparerade med den lugnande medicinen Sobril. Och så fort svärföräldrarna druckit och somnat ska dottern och hennes pojkvän ha skridit till verket.

Lägenheten tömdes på bankpapper, kontanter, nycklar och en kamera. Sedan tände de eld på minst sju ställen, enligt åtalet.

Medan svärmodern låg utslagen på golvet fylldes lägenheten med brandrök.

– Det var svart i lägenheten. Jag ser människor och att någon sätter på mig slangar, säger kvinnan i 60-årsåldern i förhör.

Tack vare den uppmärksamme grannen räddades hon och hennes man av brandkåren.

Välplanerat

Attentatet var välplanerat. Miljöpartisten och hans flickvän hade redan en vecka tidigare försökt beställa enkla biljetter till Buenos Aires, enligt åklagaren.

I utredningen framkommer att motivet troligen var pengar. Svärföräldrarna ägde en bostadsrätt och en sommarstuga och hade tecknat en livförsäkring. Som arvinge stod den 26-åriga kvinnan.

Den 28-årige politikern kandiderade för Miljöpartiet i senaste valet.

– Problemet med honom var att han var helt ny och att han föreslog sig själv på ett möte. När vi sedan ­insåg vilka åsikter han hade så gjorde vi allt vi kunde för att få bort honom, säger en ledande miljöpartist i 28-åringens hemstad.

Vissa medgivanden

28-åringen valde till sist självmant att lämna partiet, men har fortsatt att blogga politiskt och länkar till inläggen från Miljöpartiets Facebook-sida, senast samma dag som mordförsöket ägde rum.

I går åtalades han tillsammans med flickvännen i Solna tingsrätt för bland annat mordförsök och grov mordbrand. Båda ­nekar till anklagelserna men kvinnan har enligt sin ­advokat, Sargon de Basso, medgivit vissa omständigheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter