Nyheter

Därför dominerar gubbarna politiken

Av: 

Britt Peruzzi

NYHETER

- kvinnor vägrar att ens svara på en enkel fråga

Aftonbladets Vi 5-fråga på sista sidan är en institution.

Ofta går det som på räls, folk svarar ja och nej om vartannat och livet går vidare.

Men ibland  – som i dag – är tystnaden mer talande än svaren.

Varje dag sedan urminnes tider har den för dagen mest aktuella frågan ställts till fem personer med en bra och gärna mångkulturell mix av kön, ålder och geografisk hemmahörighet. Panelen - fyra personer på gatan och en kändis i telefon - ska spegla samhället, svara ja eller nej på frågan och gärna ge en lagom kort men spirituell förklaring till sin åsikt.

Scenen är en trottoar utanför Centralstationen i Stockholm där mixen av förbipasserande motsvarar kraven.

Frågan är enkel, kan man tycka. LO:s valberedning har lyckats vaska fram tre nya ordförandenamn. Samtliga män, trots att hälften av LO:s dryga miljonen medlemmar är kvinnor.
 

Dagens fråga lyder: Är det för många gubbar i politiken?

Den första som får frågan (en man) sträcker på sig, bokstaverar sitt namn och ger ett rakt, om än kontroversiellt, svar på frågan.

Den andra mannen undrar om vi verkligen vill höra hans svar. Sedan kommer en harang så lång att hans kollegor får ropa att rasten är över och jobbet kallar.

Kvinna 1 som får frågan vill inte medverka. Hon är ”usch, inte bra på sånt”.

Kvinna 2 är ”för upptagen”, fastän hon stått stilla en lång stund.

Kvinna 3 tycker att det definitivt finns för många män i politiken och att fler kvinnor borde få komma till och visa att de är högst kompetenta. Men nej, hon vill inte vara med på bild. Fotograferas är det värsta hon vet.

Kvinna 4 bor numera utomlands och har inget åsikt om något, säger hon.

Kvinna 5 och 6 lyssnar på frågan och småspringer sedan nedför rulltrappan.

Kvinna 7 är mer bestämd i sitt svar. NEJ, hon vill inte svara.

Kvinna 8 skyler likt Greta Garbo sitt ansikte med en hand och passerar.

Kvinna 9 och 10 står och väntar på skjuts när vi närmar oss. De tvekar först och anser sig inte vara tillräckligt insatta men när vi ber dem förbarma sig över dagens fråga svarar de artigt och visar sig vara både insatta och ha en åsikt.

Kvinnan 11 når vi per telefon. Skådespelerskan och komikern Zinat Pirzadeh suckar - över LO:s dåliga jämställdhetsnivå men också över sina systrars oförmåga att ta chansen att synas och höras, om än med ett frimärkslitet fotografi på en baksida.

– Det behövs en attitydförändring. Jag emigrerade hit för att få yttrandefrihet och vill naturligtvis använda mig av den. Men kanske tar man den förgiven om man alltid haft den. Många kvinnor är också för rädda att bli stämplade som feminister. Man om man inte tar chansen att yttra sig, har man då rätt att klaga?
 

Med facit i hand känns det som att dagens fråga, som du kan läsa här ovanför, är högst befogad. Men är den rätt formulerad?

Kvinna 11 har svar på tal:

– Man kan inte skylla allt på gubbarna - kvinnor måste också själva ta plats!

ANNONS EXTERN LÄNK

Blek tänderna hemma - vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway

Publisert: