Vänstern kräver Tolgfors avgång

Försvarsminister Sten Tolgfors blixtinkallade till en presskonferens klockan 14.30 i dag.

Där gav han sin version av de senaste dagarnas avslöjanden gällande den saudiarabiska vapenhärvan.

– Det finns inget gällande projektavtal mellan länderna, säger han.

Nu kräver Vänsterpartiet hans avgång.

Härvan runt vapenfabriken i Saudiarabien växer.

I dagens Svenska Dagbladet skriver man att försvarsminister Sten Tolgfors informerades om upplägget med bulvanföretaget SSTI redan 2010.

Gav tillstånd

Tidningen hävdar också att – tvärtemot vad Tolgfors sagt tidigare – regeringen gav sitt uttryckliga tillstånd till myndigheten FOI att ingå avtal med saudierna om hjälp med att bygga en vapenfabrik.

De nya uppgifterna har gjort att en pressad Sten Tolgfors ställt in ett planerat besök på Hägglunds i Örnsköldsvik och istället blixkallat till en presskonferens klockan 14.30.

– Jag kommer att ha en ganska lång genomgång med er, sa Tolgfors i början av presskonferensen.

– Det finns inget gällande projektavtal mellan länderna.

Kräver avgång

Samtidigt ökar kraven på hans avgång.

Vänsterpartiet skriver i dag ett öppet brev om att försvarsministerns upprepade försök att mörka regeringens ansvar för vapenaffärerna med Saudiarabien är inte förenliga med hans uppdrag.

– Sten Tolgfors har fört svenska folket och riksdagen bakom ljuset. Han har gjort det för att han vet att den här vapenaffären med en av världens mest hårdföra diktaturer är djupt oetisk, säger Ulla Andersson, vice partiledare.

– Vi kräver nu alla papper på bordet. Med tanke på hur Tolgfors agerat de senaste dygnen finns det anledning att tro att så inte kommer att ske så länge han sitter kvar, säger Ulla Andersson.

”Förtroendet förbrukat”

Även MP:s språkrör, Gustav Fridolin, anser att Tolgfors förtroende är förbrukat.

– Jag tycker att det finns en sak man som svensk politiker inte får göra. Det är att fara med osanning inför svenska folket. Och det måste Sten Tolgfors dra slutsatser av, säger Gustav Fridolin till DN.

Publisert: