Sköldpaddor skiljer sig – efter 115 år

De var tillsammans i 115 år.

Men sen fick jättesköldpaddorna Bibi och Poldis förhållande ett bittert avslut.

– Vi får känslan av att de inte står ut med att se varandra längre, säger Helga Happ, chef på Klagenfurt zoo till Austrian Times.

Ingen kan säga att de gav upp lättvindigt.

Bibi och Poldi blev tillsammans samma år som Andrée lyfte med sin luftballong mot Nordpolen och den första filminspelningen i Sverige ägde rum.

Bett i skalet

Men för ett par veckor sedan märkte personalen på Klagenfurt zoo, där sköldpaddorna bott tillsammans de senaste 36 åren, att det började knaka i fogarna. Ingen vet varför - men plötsligt vägrar de två vistas i närheten av varandra.

Man upptäckte att Bibi till och med hade attackerat Poldi och bitit av en del av hans skal. När anfallen fortsatte fick hon flytta.

– Det är väldigt ovanligt att två djur som varit tillsammans länge vill sära på sig, men så verkar det ha blivit här, säger Helga Happ till Austrian Times

Hoppas de hittar harmoni igen

Personalen hävdar att de inte har ändrat något i rutinerna. De tror att uppbrottet beror på att Bibi helt enkelt vill vara i fred.

På zoo:et hoppas man fortfarande att jättesköldpaddorna ska kunna lappa ihop sitt trasiga förhållande.

– Vi har folk som försöker prata med dem och uppmuntra dem att interagera. Vi hoppas fortfarande att de ska hitta harmonin igen, säger Helga Happ.

Publisert: