Kvinnor sämre på att löneförhandla

Foto: Colourbox
Kvinnor har sämre självförtroende när det gäller löneförhandling.

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Är du kvinna? Begär mer betalt på jobbet!

Kvinnor kräver mindre i lön än män och är sämre på att löneförhandla, visar en ny undersökning.

Kvinnor jämför oftare sig själv med en lägre snittlön inom yrkesgruppen än män – och går in i löneförhandlingar med en referensram som är till nackdel för dem. Det visar en ny undersökning som företaget Yougov har gjort för att undersöka löneattityder.

”Jättebekymmersamt”

I en yrkesgrupp där män har 2 000 kronor högre än männen jämför sig exempelvis betydligt fler kvinnor än män med den lägre snittlönen.

– Det är en riktig aha-upplevelse att man redan från början lägger sig i underläge. Det är jättebekymmersamt, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Även på frågan om vilken lön man skulle begära som chef lägger sig kvinnor oftare lägre än män.

Är lite fegare

Män skulle i snitt begära 198 000 kronor i månad som vd, medan kvinnor i snitt skulle vilja ha 134 000 kronor för samma jobb.

På samma sätt skiljer det sig också mellan könen i frågan om vilken årsbonus man skulle tycka var rimlig för samma tjänst.

– Jag tror att många kvinnor kanske tar det trygga före det otrygga. Att de är för fega och lägger sig på en nivå där ingen kan argumentera emot det de kräver. Män chansar mer och tycker inte att det är så farligt om de inte får det de begärt, säger Cecilia Fahlberg.

Viktig uppmaning

Hon tycker att det är viktigt att chefer är medvetna om att det ser ut på det här sättet. Samtidigt tycker hon att kvinnor måste våga bli bättre på att löneförhandla.

– Det är en otroligt viktig uppmaning till landets alla kvinnor inför löneförhandlingar. Och om det inte kommer per automatik, kräv ett lönesamtal, säger Cecilia Fahlberg.

– Man måste förbereda sig väldigt noga på alla sätt och vis. Sedan ska man ta i, det är inte så farligt att ta ett motbud. Om man inte frågar så får man inget.

Undersökningen är genomförd i företagets onlinepanel under april och drygt tusen personer har svarat.