”Jävligare än vi föreställt oss”

avKerstin Nilsson

Nu ska unika granskningen av våldet mot kvinnor presenteras i Washington

Karin Alfredsson, Linda Forsell och Kerstin Weigl har granskat det dödliga våldet mot kvinnor i tio länder jorden runt.

Det har inga gränser.

Det handlar inte om religion eller kultur, om svart eller vit, om rik eller fattig.

Det dödliga våldet mot kvinnor finns överallt.

Nu presenterar Aftonbladets Kerstin Weigl, journalisten och författaren Karin Alfredsson och fotojournalisten Linda Forsell sin unika granskning – från tio länder runt om i världen.

I morgon, på Internationella Brottsofferdagen. öppnar hemsidan www.causeofdeathwoman.com.

Där presenterar Kerstin Weigl, Karin Alfredsson och Linda Forsell resultatet av sitt arbete – som är unikt i världen.

Under drygt ett år har de tre svenska journalisterna rest runt till tio länder, till Pakistan, Egypten, Mexiko, Sydafrika, USA, Spanien, Brasilien, Ryssland, Kongo – och Sverige.

Sköts i huvudet

I varje land har de samlat berättelser om kvinnor som drabbats av våld – bara för att de är kvinnor.

De har träffat barn och anhöriga till de som inte överlevt, som Samia i Pakistan, som sköts i huvudet av en mördare som hennes egen familj lejt – eller Badour i Egypten, som dog, bara 12 år gammal, efter att ha blivit omskuren.

Men de har också träffat dem som överlevt – och vill berätta sin historia.

Och de som kämpar för att förändra, för att göra skillnad.

– I många länder skrivs inte en rad om kvinnomord och det som inte syns finns inte i makthavarnas ögon. Men i flera av de länderna har det skett en förändring efter medial uppmärksamhet. Det har burit mig framåt, säger Kerstin Weigl.

Sprider utställningen

Nu är målet att utställningen som finns att ladda ned på causeofdeathwoman.com, ska spridas, inte bara i Sverige utan i alla länder.

Bakom projektet står Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, och om en vecka reser de också till Washington i USA, för att presentera sin granskning inför 1 500 kvinnor från kvinnojourer från hela världen.

– Våldet är jävligare än vad vi hade föreställt oss, men krafterna att förändra är även de större än vad jag trodde, så det finns hopp, säger Kerstin Weigl.

7 mördade kvinnor i 7 länder

Maggie Wardle, 19

Dödad i Kalamazoo, Michigan, USA 18 oktober 1999

Collegestuderande Maggie hade gjort slut med pojkvännen Neenef. När han såg henne dansa med en annan man hade han redan köpt ett gevär. Det första skottet träffade Maggie i ryggen, som troligen försökte fly. Slutligen tog Neenef sitt eget liv.

Badour Shaker, 11

Dödad i Maghagha, Egypten i juni 2007.

Hon gick med sin mamma till en klinik för att bli omskuren, vilket nio av tio kvinnor varit med om i elvaårsåldern. Badour dog av felaktigt utförd narkos. Läkaren dömdes till ett års fängelse för dråp, men friades i högre instans.

Nicole Kashamuko, 17

Dödad i Bukavo, Kongo 13 juni 2010.

Nicole hade varit tillsammans med Charles i två år när han en söndag hämtade henne för en släktträff. Hon hittades död i ett buskage med avskuren tunga och bruten nacke. Pojkvännen greps ett år ­senare och påstår att Nicole dog efter en misslyckad abort.

Delia Björklund, 24

Dödad i Vislanda, Sverige 7 augusti 2009.

Delia hade gjort klart att det var slut. På natten dödade sambon Alexander henne med kniv och strypning. Följande morgon tog han med deras två små söner till polisstationen för att erkänna.

Samia Sarwar, 29

Dödad i Lahore, Pakistan 6 april 1999.

Samia, som lämnat sin man mot familjens vilja, blev skjuten i huvudet på advokatkontoret dit hon gått för att få skilsmässodokument. Ingen fälldes för mordet eftersom familjen använde rätten att ”förlåta” farbrodern som ­åtalats.

Eudy Simelane, 31

Dödad i Kwa Thema, Sydafrika 28 april 2008.

Eudy var stjärnspelare i det sydafrikanska damlandslaget i fotboll och öppet lesbisk. Två män fälldes för att ha våldtagit och knivskurit henne till döds med 28 hugg. Domaren kallade gärningen ”hatbrott”.

Susana ­Chavez, 35

Dödad i Ciudad Juarez, Mexiko 6 januari 2011.

Tre drogpåverkade tonåringar mötte poeten Susana på väg ut från en bar. Planen var att våldta henne. De dödade henne och skar av hennes hand i hopp om att polisen skulle avskriva brottet som ”vanligt knarkmord” utfört av drogmaffian.

ARTIKELN HANDLAR OM