Här är älgarnas fräcka frukostkupp

avStaffan Dickson

1 av 3 | Foto: NISSE SCHMIDT
HÖ, HÖ, HÖ Älgkon har lärt sig att öppna dörren till höförrådet - och har inga som helst problem att ta sig in.

Älgligans gryningsräd var planerad in i minsta detalj.

Varken det nästan två meter höga staketet eller den stängda stalldörren kunde hindra dem från att sno åt sig hästfodret.

Och för säkerhets skull höll en av dem vakt medan de andra greppade de sista halmstråna och avslutade den sköna älgfrukosten.

Jarle Mosshäll, 62, och hans dotter Louise, 31, har länge haft problem med tjuvar som snor hästfoder från gården i Drevdagen, två mil nordväst om Idre.

– Det började med att de snodde mat i hagen, så då täckte vi över höbalarna med presenningar, men dem drog de lätt bort. Sedan la vi lastpallar över och runt om balarna, men dem lyckades de få bort med våld. Inte hjälpte det att vi band ihop lastpallarna heller, så då flyttade vi in allt och drog för porten om nätterna, säger Jarle Mosshäll.

Trodde han glömt stänga

Men problemen upphörde inte för det.

– Då trodde jag att vi kanske hade glömt att stänga dörren in till stallet om natten.

Det hade de inte.

Den enda som inte hade stängt dörren efter sig var älgen som öppnade den.

Tog två sekunder

Tidigt på onsdagsmorgonen satte sig fotografen Nisse Schmidt, 58, på pass utanför stallet för att dokumentera tjuvarnas framfart. Och lagom till frukost dök de upp – en älgko och hennes två fjolårskalvar.

– Det gick jättefort. Det tog nog bara två sekunder, sen hade älgkon öppnat dörren, säger han.

Efter att ha tagit några bilder ville Nisse komma närmare och gick ut från huset han satt i, varpå älgarna avbröt frukostklubben för att komma ut och möta honom.

– Vi stod helt stilla i åtta minuter och bara tittade på varandra. Men sedan blev hungern viktigare än rädslan, så då gick de in igen, säger Nisse Schmidt.

Men för säkerhets skull höll älgkon vakt i dörren medan hennes barn avslutade frukosten inne i stallet.

Inte rädd för någonting

Ingenting tycks hindra älgarna i jakten på Jarle Mosshälls hästfoder. För att ta sig in i hästhagen och fram till stallet måste de ta sig förbi ett nästan två meter högt staket.

– Det är väl 1,80-1,90 högt. Kon hoppar över och kalvarna kryper under, säger han.

Jarle Mosshäll må ha ett signalement på tjuvarna, men är inte säker på att problemen kommer att upphöra för det.

– Jag ska upp i kväll och försöka sätta på nån låsanordning, men då kanske de börjar jaga bort hästarna dagtid som de har gjort tidigare. Hon (älgkon) verkar inte vara rädd för någonting.