Hemliga kvinnan – nu talar hon ut

Foto: afp
Moldaviska Domnica Cemortan.

avCamilla Sundell

NYHETER

Nu berättar moldaviskan om natten på lyxkryssaren Costa Concordia och hennes relation till kapten Schettino.

Domnica Cemortan, 25, vill försvara sitt rykte.

– Så mycket strunt har skrivits om mig, säger hon till Daily Mail.

Foto: ap
Francesco Schettino var kapten - och pekas ut som syndabock.

Under de senaste sex veckorna har världens alla medier rapporterat om lyxkryssaren Costa Concordia. Det var natten till fredagen den 13 januari som fartyget gick på grund utanför Italiens kust och 32 personer miste livet.

"Väldigt ledsen"

Domnica Cemortan åt middag med kaptenen timmarna innan olyckan. Trots att hennes kläder hittats i kaptenens övergivna hytt har den 25-åriga moldaviskan hävdat att hon aldrig haft en romans med den gifte kaptenen.

Francisco Schettino anklagas för att ha övergivit både skeppet och evakueringsarbetet. I väntan på att polisutredningen ska bli kvar sitter 52-åringen i husarrest i Italien. Han riskerar 15 års fängelse.

– Så mycket strunt har skrivits om mig att jag känner att jag måste försvara mitt rykte, säger Domnica Cemortan till Daily Mail.

– Jag är väldigt ledsen att så många dog och skadades den natten. Det var en tragisk olycka och folk letar efter en syndabock. Kanske berodde olyckan på den mänskliga faktorn, kanske var kaptenen på något sätt ansvarig, jag vet inte. För mig handlade det mer om att vara på fel plats vid fel tillfälle.

"Smickrad"

I en lång intervju med Daily Mail erkänner nu Domnica Cemortan att hon och kaptenen kysstes i hans hytt den aktuella kvällen. De hade lärt känna varandra under de tre veckor som 25-åringen arbetat ombord på båten. En månad innan olycka slutade hennes anställning, och hon hade den här dagen återvänt till båten som passagerare.

– Han var väldigt respektfull när jag var medlem av besättningen, men det var annorlunda när jag var passagerare. Vi hade förmodligen hamnat i samma säng, men det fick jag aldrig veta eftersom olyckan inträffade, säger hon till Daily Mail.

För tidningen uppger moldaviskan att hon var förtjust i kaptenen, men hon var inte kär och de hade inte någon relation.

– Han sa en gång att jag hade både utseende och hjärna. Vilken kvinna vill inte höra något sådant? Särskilt när det fanns så många andra kvinnor, betydligt vackrare än mig, ombord på skeppet. Jag visste att han gillade mig och jag var väldigt smickrad av hans uppmärksamhet.

Hämtade sin handväska

Efter middagen med kaptenen blev 25-åringen medbjuden till bryggan, för att få njuta av utsikten över ön Giglio.

– Jag var där i tio minuter, jag såg ljusen från ön. Jag trodde det var normalt att gå så nära, säger Domnica Cemortan till Daily Mail.

Olyckan inträffade utan att moldaviskan hörde kraschen. Men larmen började tjuta och varningslamporna blinkade. Plötsligt blev det full aktivitet på bryggan. Enligt 25-åringen tog det tid att förstå hur allvarlig olyckan var, vilket är anledningen till varför hon inte omedelbart sprang till livbåtarna.

– Skeppet vreds snabbt i 60 grader och sirenerna indikerade att det läckte, så jag visste att jag behövde varma kläder.

Att hennes kläder återfunnits i kaptenens hytt beror på att hennes resväskor tillfälligt placerats där i väntan på en ledig hytt. Det var också där hon bytte om och hämtade sin handväska innan hon gick till livbåtarna.

"Inte sant"

När hon återvände till däcket bad kaptenen henne att stanna och tolka vid evakueringen, eftersom hon talar fyra språk. Efter ett tag ska kaptenen ha sagt åt henne att evakuera.

– Folk säger att han är en ynkrygg och att han inte agerade för att rädda människor, men det är inte sant. Han styrde in skeppet på grunt vatten och gjorde det enklare för folk att simma i land och bli räddade. Jag tror han räddade många liv den natten och var väldigt modig, säger hon till Daily Mail.

Domnica väntade i en kvart och fick sedan en plats i en livbåt. Nästa gång hon såg kaptenen var på land, Schettino såg du ut att vara "fullständigt förkrossad".

Kaptenen och den 25-åriga moldaviskan har inte varit i kontakt sedan olycksnatten.

– Jag skulle verkligen vilja prata med honom igen, säger Domnica Cemortan till Daily Mail.

– Alla klandrar honom, men jag tycker inte att han har gjort någonting fel. Det är bara en fruktansvärd olycka.