Trodde inte sina ögon – drog upp en hälleflundra på 160 kg

1 av 4 | Foto: En riktig baddare Jon Arne Stokke, 63, blev glad som en lax när han vittjade näten i går morse. En hälleflundra på upp emot 160 kilo hade fastnat i maskorna.
NYHETER

När den här storfiskar’n ska visa hur stor fångst han får räcker armarna inte till.

Jon Arne Stokkes senaste baddare mäter 228 centimeter på längden.

63-årige Jon Arne Stokke från Sogn og Fjordane i Norge skulle vittja sina nät i fjorden i går morse. Då visade det sig att han fångat mer än han kunde hantera. Närmare bestämt en hälleflundra på mellan 140 och 160 kilo.

– Jag hade börjat dra upp för hand och det var ganska tungt. Så såg jag hur den kom upp under båten och att det var en diger best, säger Jon Arne till VG.

Glad som en lax

Han förstod snabbt att han inte kunde dra upp baddaren på egen hand. För att inte torska jätteflundran bad han grannen om hjälp. Båten bogserades in till land och därifrån lyckades de dra upp den med maskinell hjälp.

Glad som en lax kunde Jon Arne Stokke sedan posera med jätten – som mäter drygt en och en halv Danny DeVito. Det vill säga 228 centimeter. Den världskände skådespelaren mäter 146 centimeter över marken och har i en gammal Aftonbladet-artikel jämförts med en gigantlax från Kalixälven.

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle fånga något så stort, säger Jon Arne Stokke till VG.

Och som lök på laxen visar det sig att forskarna säger att han haft riktig flax som lyckats bärga storflundran, skriver VG.

Sardin på glädjen

Men det som lägger lite sardin på glädjen är att det inte rör sig om någon ­rekordfisk.

– Men det är ovanligt, och särskilt ovanligt i det området, säger biologen Keno Ferter vid Bergens universitet till NRK.

Jon Arne ska dock inte äta fisken. Han har nämligen kvar några kilo av den 23 kilo tunga hälleflundra han fångade tidigare i sommar.

– Jag vet inte vad jag ska göra med den ännu. Jag får kanske se om det är någon som är intresserad av den, säger han till VG.